hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 27. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 3. rujna 2010.

Jagoda Kaloper vs Branko Kostelnik

27.09.2012.

 

Zahtjev Jagode Kaloper za očitovanje u povodu neprovjerene informacije o njenoj smrti, objavljene u Jutarnjem listu 24. studenog 2009., u tekstu "Sve Tošine žene"  autora Branka  Kostelnika

 

Zaključak: Vijeće izriče autoru Branku Kostelniku težu opomenu, jer radi se o teškom kršenju Kodeksa  časti  hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: U povodu 100. obljetnice rođenja glasovitoga fotografa Toše Dabca Branko Kostelnik napisao je tekst kojemu su  prilog i četiri okvira s kratkim biografijama četiriju žena koje je Dabac fotografirao (Nuša Marović, Gabi Novak, Jagoda Kaloper i Jagoda Buić). U tekstu o Jagodi Kaloper navedeno je da je umrla 2000. godine, a ona je i danas živa. Jagoda Kaloper traži od Vijeća da se očituje o tom propustu, podsjećajući da joj je time prouzročena neprocjenjiva trauma i šteta. Smatra i neoprostivim način na koji je tretirana u tekstu Branka Kostelnika, s obzirom na to da je u hrvatskoj kulturi neprestano prisutna još od godine 1965.

Branko Kostelnik pak tvrdi da je do podatka došao posredstvom interneta, i to konzultirajući više portala, te da su svi imali taj pogrešan podatak.

Članovi Vijeća ocijenili su da je  proglašavanje živoga čovjeka mrtvim jedna od najvećih pogrešaka koja se može  dogoditi u novinarstvu, pogreška koja ima traumatske posljedice i na onoga na koga se odnosi, ali i na njegovu obitelj, prijatelje, poznanike. Smatraju da je autor trebao provjeriti istinitost podataka na adresama koje su relevantnije nego što je to internet, adresama kao što su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Ministarstvo kulture, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika itd.

 

Protiv ovog zaključka tuženi Branko Kostelnik podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor HND-a, na 12. sjednici održanoj 26. studenog 2010. godine, potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

Povratak

AKTUALNO