hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 27. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 20. lipnja 2006.

Jelena Oberman vs Prigorski kaj

03.01.2013.

Zahtjev novinarke Jelene Oberman iz Vjesnika za pokretanje postupka protiv uredništva mjesečnika Prigorski kaj zbog krađe tekstova.

 

Zaključak: Uredništvo mjesečnika Prigorski kaj prekršilo je članak 10. Kodeksa časti hrvatskih novinara koji obvezuje na poštivanje autorstva drugih novinara i ostalih sudionika u javnom informiranju, ali i članak 13. u kojemu piše da je plagijat nespojiv s novinarskim Kodeksom. Budući da je uredništvo Prigorskog kaja u svome očitovanju priznalo grešku, tvrdeći kako je počinjena iz nepoznavanja pravila, izrečena je blaža opomena, opisana u članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti, iako je riječ o težem prekršaju.

 

Obrazloženje: Mjesečnik Prigorski kaj gotovo je u cijelosti prenosio tekstove koje je u Vjesniku objavila Jelena Oberman, ne poštujući njeno autorstvo i ne navodeći njeno ime kao autora teksta koji koriste na što ih obvezuje članak 10. Kodeksa časti hrvatskih novinara. Naprotiv, tekstove u ovom lokalnom mjesečniku potpisivao je novinar Dražen Mufić pa se oni mogu smatrati plagijatom, koji je, prema članku 13. Kodeksa časti hrvatskih novinara, nespojiv s novinarskim Kodeksom.

Budući da je uredništvo Prigorskog kaja u svome očitovanju priznalo grešku, tvrdeći kako je počinjena iz nepoznavanja pravila, Novinarsko vijeće časti upozorava ih na članke 10. i 13. Kodeksa časti hrvatskih novinara kako se to ubuduće ne bi događalo, a s obzirom na priznanje i ispriku izrečena im je samo blaža opomena, opisana u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti, iako je riječ o težem prekršaju.

Povratak

AKTUALNO