hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 27. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 30. ožujka 2015.

Željka Nenadić Tabak vs Leo Buljan i Ivica Granić

27.08.2015.

Željka Nenadić Tabak vs Leo Buljan i Ivica Granić

 

Zahtjev Željke Nenadić Tabak (po odvjetničkom uredu Andreis&partneri) za pokretanje postupka protiv novinara Lea Buljana, autora teksta „Ovo su naši državni službenici: Uhljebljena bezdušna Željka odbila nahraniti gladnu djevojku s invaliditetom!“, objavljenoga 20. studenoga 2014. godine na portalu dnevno.hr, te Ivice Granića, tada glavnog urednika portala dnevno.hr.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti izriče opomenu i novinaru Lei Buljanu i tadašnjem glavnom uredniku portala dnevno.hr Ivici Graniću.

 

Obrazloženje: Željka Nenadić Tabak prijavila je, putem odvjetničkoga ureda, novinara i glavnoga urednika portala dnevno.hr zbog teksta o restoranu u kojemu bi studenti Filozofskog fakulteta mogli jesti koristeći svoje x-kartice. Novinar piše kako koncesionaru, koji je u taj restoran uložio znatan novac, Željka Nenadić Tabak, voditeljica Službe za studentski standard pri Ministarstvu obrazovanja, znanosti i kulture, već četiri godine odgovara da nema novca za to. Novinar tvrdi kako je Željka Nenadić Tabak „žena koja je sistematski potkopavala mlade poduzetnike da omoguće studentima Filozofskog da u svojoj blizini imaju mjesto gdje po pristupačnoj cijeni mogu nešto pojesti“, te kako je upravo ona kriva što studenti s invaliditetom, među njima i studentica Sonja Mihajlović, nemaju gdje jeftino jesti.

U prijavi se tvrdi kako tekst u cijelosti predstavlja ad hominem napad na Željku Nenadić Tabak. Ona se i u sadržaju i u opremi ističe kao jedina odgovorna i kriva za teški položaj studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Pri tome novinar uopće nije pokušao stupiti u vezu sa Željkom Nenadić Tabak da bi prikazao i njezinu stranu priče, makar, kad o nekoj temi postoje različita relevantna mišljenja, posebice kad se iznose optužujući navodi, Kodeks izričito traži od novinara da javnosti predstavi sva ta stajališta.

Novinar i tadašnji glavni urednik portala dnevno.hr nisu se očitovali o prijavi.

Povratak

AKTUALNO