hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 2. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 13. veljače 2012.

Porin Čustić

20.09.2012.

Porin Čustić

Zahtjev za reagiranjem na izvještavanje novinara sa suđenja Ivi Sanaderu, objavljeno u Dnevniku HTV-a 3. studenoga 2011.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

Zaključak: Vijeće časti smatra da novinar nije prekršio Kodeks časti.

Obrazloženje: Porin Čustić navodi da je HTV-ov novinar u svom izvještaju rekao za branitelje Ive Sanadera kako su se „digli na stražnje noge“. Takvo izražavanje smatra protivnim Kodeksu časti hrvatskih novinara i predlaže primjereno postupanje tijela HND-a.

Pregledom spornog priloga u HTV-ovu Dnevniku od 3. studenoga 2011. utvrđeno je kako je novinar zaista izrekao navedeno, želeći objasniti prosvjed Sanaderovih branitelja zbog činjenice da je iskaz svjedokinje objavljen u jednim dnevnim novinama prije nego što je pročitan na sudu. Izraz nije najsretnije izabran, no Novinarsko vijeće časti ne smatra da je izrečenim došlo do povrede Kodeksa časti hrvatskih novinara, jer je riječ o slikovitom izražavanju, specifičnom za novinarsko-publicistički funkcionalni stil, koji je sklon i uporabi elemenata živoga razgovornog jezika, karakterističnih fraza i konstrukcija te kolokvijalizama.

Povratak

AKTUALNO