hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 2. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 4. ožujka 2004.

Petar Kolovrat, Lukša Pezelj vs Enea Les Demeter, Dražen Gudić, glavni urednik Slobodne Dalmacije

29.01.2013.

Zahtjev Petra Kolovrata i Lukše Pezelja iz Zagreba za pokretanje postupka protiv     novinarke Enee Les Demeter i glavnog urednika zbog teksta  u Slobodnoj Dalmaciji od 19.12.2003. godine pod naslovom "Optužnica za krađu knjige Droga opća opasnost".

 

Zaključak: Povrijeđen je članak 3. Kodeksa časti hrvatskih novinara jer je urednica stranka u sporu. Vijeće je izreklo opomenu uz upozorenje na obveze (čl. 7, pod a, Pravilnik o radu Novinarskog vijeća časti)

Budući da se tražila odgovornost i glavnog urednika Slobodne Dalmacije članovi Vijeća su zaključili da je objavljena ispravka što znači da je urednik postupio profesionalno.

Obrazloženje: Novinarka je korektno napisala tekst, ali je urednica rubrike, koja je stranka u ovome sporu, koristila novinu uoči spora.

 

Protiv ovog zaključka Eda Vujević, urednica rubrike i Dražen Gudić, glavni urednik podnijeli su žalbu Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor HND-a, na 7. sjednici održanoj 8. studenog 2005. godine, prihvatio je žalbu Ede Vujević čije ime se briše iz odluke, ona nije tužena.

Povratak

AKTUALNO