hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 30. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 14. siječnja 2011.

Marinko Romić vs Tomislav Čadež, Predrag Žukina, Darko Pavičić, Zvonimir Despot

27.09.2012.

Pismo Marinka Romića s primjedbama na tekstove Tomislava Čadeža "Nogomet i božja ruka" te Predraga Žukine "Englezi se hrabre dresovima iz '66", objavljene u  Jutarnjem listu od 26. lipnja 2010. te na tekst Darka Pavičića i Zvonimira Despota  "Bivšem predsjedniku križ je značio prijetnju", objavljen  u Večernjem listu  25. kolovoza.

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Marinko Romić osjeća se povrijeđenim tekstovima, ali nema elemenata da se zaključi da su se autori ogriješili o Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Prva dva teksta objavljena su uoči nogometne utakmice Njemačka-Francuska u polufinalu Svjetskog prvenstva. Tomislav Čadež u podnaslovu izvlači: "Od 18 svjetskih prvenstava 17 su odnijele momčadi iz katoličkih zemalja, a samo se jednom dogodilo da katolik ne bude najbolji strijelac…" To je vjerojatno točno, ali ne znači ništa, jer  bi se karikirano moglo suprotstaviti tezu da nijedan svjetski prvak u plivanju ili skijanju nije crnac iz Afrike. Točno je da i Tomislav Čadež i Predrag Žukina u tekstovima o nogometu provlače  katolicizam kao bitnu odrednicu pobjedničkoga mentaliteta u nogometu. Čadež kaže:"Onaj tko u sebi nosi vjeru u sveto trojstvo,  vjeruje u nogometnu magiju" i "Ćiro Blažević  ne bi bez krunice i molitve doveo svoju momčad do trećeg mjesta u svijetu". Marinko Romić ipak simplificira katolicizam u nogometu, Predrag Žukina mu naknadno "objašnjava" kako su dvojica Poljaka u njemačkoj nogometnoj reprezentaciji čisti katolički Poljaci a Lahm i Schweinsteiger čisti Nijemci arijevci, te da Romić nije shvatio ironiju iz njegova teksta. Romić je naknadno objasnio Vijeću časti da potječe iz katoličke obitelji iz Mostara, sa susjedima Srbima pravoslavcima i da nikada do 1991. nije doživljavao prenaglašeno iskazivanje katolicizma.

U trećem spomenutom tekstu pogotovo nema elemenata za osudu autora. Darko Pavičić i Zvonimir Despot, naime, u feljtonu o uzrocima krize u Hrvatskoj, u trećem nastavku citiraju i prepričavaju izvatke iz knjige teologa bioetičara dr. Tončija Matulića.

 

Protiv ovog zaključka tužitelj je  podnio žalbu Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor HND-a, na 13. sjednici održanoj 31. siječnja 2011. godine, potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

 

Povratak

AKTUALNO