hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 30. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 14. siječnja 2011.

Izvršni odbor Zbora HND-a zdravstvenih i medicinskih novinara vs Nataša Škaričić

27.09.2012.

Zahtjev IO Zbora zdravstvenih i medicinskih novinara za očitovanje u povodu  izjava novinarke Nataše Škaričić u intervjuu za portal e-novine od 16. rujna 2010.   godine.

 

Zaključak: Zboru zdravstvenih i medicinskih novinara i Nataši Škaričić preporučit će se da problem raščiste neposrednim razgovorom  unutar Zbora.

 

Obrazloženje: Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara zamjera Nataši Škaričić što je u intervjuu  za e-novine ustvrdila kako je "zdravstveno novinarstvo jedno od najkorumpiranijih zahvaljujući, za početak banalnoj činjenici da i urednici i novinari imaju privilegije pri korištenju zdravstvene skrbi, zbog čega su beskrajno zahvalni liječnicima, pa sve do toga da novinari surađuju s farmaceutskom industrijom na isti način kao i medicinari. Ovo se fenomenalno pokazalo u jednoj od najvećih afera hrvatskog novinarstva, koju sam osobno pokrenula 2004. godine, kada se pokazalo da su svi zdravstveni novinari, osim kolegice iz Novog lista i mene, u nekom trenutku surađivali sa zdravstvenom administracijom i to – ne bi čovjek vjerovao – u mandatu koalicijske vlasti".

Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara ne kaže detaljnije što točno zamjera Nataši Škaričić. Ona pak u svojem očitovanju kaže kako je više puta upozoravala svoje kolege u Zboru na neprihvatljive pojave  te pozivala da se o etici zdravstvenog novinarstva razgovara i na zboru i na javnim skupovima i tribinama, kao i u tekstovima. Zbor se, međutim, oglušivao na to te podržavao politiku koja mu je dopuštala obilato financiranje iz farmaceutskih kompanija.

Godine 2004. inzistirala je -  kaže u očitovanju ali ne i u intervjuu - da se javno obznani pokušaj HZZO-a da podmiti zdravstvene novinare iz tzv. fondova za suradnju s novinarima no taj je skandal tada zaključen dogovorom između tadašnjega ministra zdravstva,  tadašnjeg predsjednika HND-a i tadašnjeg predsjednika Zbora zdravstvenih novinara.  Nataša Škaričić zaključuje kako ni ubuduće neće zaobilaziti temu o sprezi farmaceutske industrije, zdravstvenih vlasti i medicinskog lobija s novinarima i urednicima, jer to rezultira "izuzetno neprofesionalnim novinarstvom, koje je više PR prostor za medicinske elite, nego servis važnih i objektivno tretiranih informacija".

Vijeće časti ocjenjuje da problem postoji, da su zdravstveni novinari među onima koji su najviše izloženi ovom ili onom obliku korupcije.  S druge strane, međutim, sigurno je da nisu korumpirani svi novinari koji prate zdravstvo, kako to proizlazi iz neprimjerene pa i neodmjerene izjave Nataše Škaričić. Zbog toga Vijeće preporuča da se o tome problemu raspravi i raščisti u okviru Zbora.

 

 

Povratak

AKTUALNO