hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 32. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 7. prosinca 2006.

Sniježana Matejičić vs Marijana Milevoj

23.10.2012.

Zahtjev Sniježane Matejičić i Marijana Milevoja za očitovanje u povodu objavljivanja u Glasu Istre otvorenog pisma Rudolfa Frančule, upućenog novinaru Draženu Dobrili.

 

Zaključak: Objavljivanjem otvorenog pisma odvjetnika Rudolfa Frančule u kojem on javno otkazuje zastupanje novinara Dražena Majića Glas Istre je povrijedio Opća načela i članke 7. (obvezuje na uvažavanje dostojanstva i integriteta osobe o kojoj se piše) i 22. (obvezuje na novinarsku kolegijalnost) Kodeksa časti hrvatskih novinara. Glavnom uredniku Glasa Istre Draženu Dobrili izriče se teža opomena opisana u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Obrazloženje: Ne ulazeći u razloge zbog kojih je odvjetnik otkazao zastupanje novinara Dražena Majića, Vijeće časti smatra krajnje neprihvatljivim da matična novina objavljuje pismo jednog odvjetnika (i to još pravnog zastupnika Glasa Istre) u kojem on javno otkazuje zastupanje njihovu novinaru koji je u radnom  sporu s tom istom novinskom kućom. Propust je time veći jer je redakcija omogućila odvjetniku Frančuli da na cijeloj stranici lista iznese svoje mišljenje i stavove o člancima novinara Majića, njegovu ponašanju na sudu gdje ga je branio kao svog klijenta, komentira novinarov odnos s direktorom Glasa Istre koji mu je dao otkaz, komentira televizijske istupe novinara Majića itd. Zbog te dosad nezabilježene prakse u hrvatskom novinarstvu, gdje vlastita redakcija omogućuje nekome drugome da se bez ozbiljnijeg povoda na stranicama lista obračunava s njihovim novinarom kojeg je do jučer taj «netko» kao odvjetnik branio na sudu, Novinarsko vijeće časti izriče težu opomenu glavnom Glasa Istre Draženu Dobrili radi povrede općih načela i članaka 7. i 22. Kodeksa časti hrvatskih novinara.

 

 

Povratak

AKTUALNO