hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 33. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 30. siječnja 2007.

Ivić Pašalić vs Damir Dević, Stipe Alfier

18.10.2012.

Zahtjev Ivića Pašalića (po odvjetnici Ljubici Matijević Vrsaljko) za pokretanje postupka protiv autora i urednika Dnevnika HTV-a od 10. listopada zbog objavljivanja priloga „Milijuni preko granice, zbog povreda prava i dobrobiti malodobne djece.

 

Zaključak: Prilogom „Milijuni preko granice“, emitiranim u Dnevniku HTV-a 10. listopada 2006. godine, točnije činjenicom da je on bio popraćen snimkom Ivića Pašalića sa suprugom i dvoje malodobne djece, povrijeđen je članak 16. Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji obvezuje novinara na posebnu pozornost i odgovornost kada je riječ o djeci, te da „poštuje svačije pravo na privatnost i obiteljski život, dom zdravlje i prepisku“, a upozorava i da „objavljivanje podataka koji narušavaju nečiju privatnost, bez nečije privole, mora biti opravdano interesom javnosti. Novinaru Damiru Deviću i uredniku Dnevnika Stipi Alfieru izriče se teža opomena, opisana u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Obrazloženje: Prilog „Milijuni preko granice“, emitiran u Dnevniku HTV-a 10. listopada 2006. godine, koji govori o javnom radu Ivića Pašalića, točnije o tada aktualnoj temi „tajnih računa“, popraćen je snimkom Ivića Pašalića u šetnji sa suprugom i dvoje malodobne djece, čime je povrijeđen članak 16. Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji obvezuje novinara na posebnu pozornost i odgovornost kada je riječ o djeci, te da „poštuje svačije pravo na privatnost i obiteljski život, dom zdravlje i prepisku“, a upozorava i da „objavljivanje podataka koji narušavaju nečiju privatnost, bez nečije privole, mora biti opravdano interesom javnosti.

Iako je propust novinara možda bio nenamjeran, kada je riječ o djeci on nije dopušten pa se novinaru Damiru Deviću i uredniku Dnevnika Stipi Alfieru izriče teža opomena, opisana u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

Povratak

AKTUALNO