hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 33. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 30. siječnja 2007.

SKD Prosvjeta, bivši novinari i suradnici Radija 101 vs Maja Šudić

18.10.2012.

Zahtjev SKD Prosvjeta i bivših novinara i suradnika Radija 101 za pokretanje postupka protiv urednice emisije Zagrebački odrezak Radija 101 zbog priloga u emisiji 20. studenoga o manifestaciji Dana srpske kulture.

 

Zaključak: Prilogom o manifestaciji Dana srpske kulture, objavljenim u emisiji Radija 101 Zagrebački odrezak, urednice Maje Šudić, prekršena su Opća načela Kodeksa časti hrvatskih novinara o poštovanju ljudskih prava, dostojanstva i pluralizma ideja i nadzora, kao i članak 3. (poštivanje profesionalne distance prema aktualnim zbivanjima kao uvjet za objektivno, profesionalno izvještavanje o događajima), članak 11. (kojim je određeno da se skraćeni ili izmijenjeni prilozi, koji mijenjaju osnovi smisao teksta mogu objaviti samo uz znanje i odobrenje autora) i članak 16. (koji traži da se u političkim sukobima uvažavaju građanska prava i slobode sudionika i da novinar ostane nepristran).

Urednici emisije Maji Šudić izriče se teža opomena opisana u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Obrazloženje: Neprofesionalnom montažom, najava Dana srpske kulture, koji su se održavali od 21. do 26. studenoga 2006., vezana je uz komemoraciju pada Vukovara 18. studenoga 1991. Nepoznat netko (tek iz pritužbe bivših novinara Radija 101 jasno je da je riječ o preživjelom branitelju koji citira svog mučitelja i logorskog krvnika) prekida najavu generalnog sekretara Srpskog kulturnog društva Prosvjeta riječima «Vas bre Hrvate sve ćemo da pokoljemo» i slično, a uredničkim komentarom sugerira se da Dana srpske kulture u studenome a valjda i kasnije – uopće ne bi trebalo biti.

Urednicu Maju Šudić Novinarsko vijeće časti dodatno upozorava da, bez obzira na to bio novinar član strukovne organizacije ili ne, mora poštivati načela i etiku struke.

 

Povratak

AKTUALNO