hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 35. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. rujna 2011.

Goran Rek vs Kristina Turčin, Mladen Pleše

26.09.2012.

Zahtjev Gorana Reka za pokretanje postupka protiv novinarke Kristine Turčin i glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Plešea zbog teksta „Pijani M.G. Taylor me zlostavljao kroz trudnoću“, objavljenoga 19. studenoga 2009.

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Glavnom uredniku i novinarki izriče se opomena, jer Vijeće smatra kako se takvim i sličnim slučajevima trebaju baviti socijalne službe, a ne mediji, jer za to ne postoji nikakav javni interes, a da on i postoji, interes djeteta nadređen je njemu. A pisanje o privatnim narušenim odnosima bivših partnera i supružnika te njihovim međusobnim optužbama prije će naštetiti nego pridonijeti dobrobiti njihova djeteta, oko kojega se najčešće spore.

 

Obrazloženje: Goran Rek zahtijeva provedbu postupka protiv Kristine Turčin zbog članka u kojemu je ona citirala riječi majke njegova djeteta, Anje Dulčić. U tekstu „Pijani M.G. Taylor me zlostavljao kroz trudnoću“, Anja Dulčić tvrdi kako ju je maltretirao i ponižavao, kako ju je izbacio iz kuće te kako je dijete želio nazvati po cirkuskim predstavama.

Goran Rek tvrdi kako je već iz naslova članka „razvidna pristranost novinarke i želja da oca djeteta bezrazložno i bez argumenata popljuje, predstavi kao alkoholičara i zlostavljača“. Optužuje novinarku za „senzacionalistički, feministički i apsolutno pristrani pristup“, tvrdeći kako se „nije potrudila dati elementarna obrazloženja ili dokaze ovih tvrdnju, a bila je dužna to učiniti, uzevši u obzir da je članak pisan povodom novorođenog djeteta“. „Smatram kako se ovime novinarka pobrinula za gotovo siguran PTSP mldb. djeteta JRD koje će, sasvim izvjesno, ovaj članak za 4-5 godina pronaći i pročitati na internetu“, piše Goran Rek  i zaključuje: „Članak Kristine Turčin primjer je davanja medijskog prostora neutemeljenim i lažnim optužbama kojima se manipulira javnost u smislu predstavljanja oca djeteta kao zlostavljača. Nažalost, a na temelju napisa koje sam pronašao na internetu, ovo nije prvi slučaj u kojemu Kristina Turčin evidentno vadi činjenice iz konteksta optužujući oca (očeve) i nedvojbeno šteti novorođenom ili malodobnom djetetu, no i čitavoj obitelji“.

Kristina Turčin u svojem očitovanju podsjeća kako je sporni članak zapravo drugi tekst o istoj temi. U prvom je, na duplerici i pod naslovom „M.G.Taylor: Šefica Suvaga ne da mi da vidim svog sina! Goran Rek  „iznio, pod punim imenom i prezimenom sve bitne činjenice o svojem sinu, iznoseći niz optužbi na račun djetetove majke i bake, očito ne mareći kako će to utjecati na djetetovo duševno zdravlje i je li to 'psihološko nasilje nad djetetom pet godina unaprijed'. Štoviše, ustupio je redakciji i privatne fotografije, na kojima se nalazi i samo dijete, a kojemu je redakcija samoinicijativno zamaglila oči!“. Kristina Turčin kaže kako u tome prvom tekstu nije bilo izjava teško optužene djetetove majke niti bake pa su se one, zgrožene, javile u redakciju drugi dan nakon objave članka i tražile priliku da reagiraju i odgovore na optužbe. Članak zbog kojega je optužuje Goran Rek zapravo je reakcija na prvi, mnogo veći tekst u kojemu on prikazuje svoju istinu.

Novinarka podsjeća kako dugi niz godina prati obiteljsku problematiku ali u iznimno rijetkim slučajevima pristaje otkrivati identitet osoba (čak i kad one to žele) kad govore o svojem obiteljskom stanju, ako u obitelji postoji dijete. „Napisala sam niz tekstova o anonimnim obiteljima i djeci i nikada im nije otkriven identitet. I u ovom slučaju smatrala sam da je otac djetetu nanio veliku štetu otkrivanjem identiteta i privatnosti, no nakon što je g. Rek kao otac detaljno objavio sve podatke, smatrali smo da druga strana doista ima pravo odgovoriti“, završava Kristina Turčin.

Vijeće smatra da je tim člancima napravljena šteta djetetu, da su pritom sudjelovali i roditelji koji su dopustili da svoje sukobe rješavaju preko djeteta. Zato Vijeće upozorava da treba biti krajnje oprezan pri pristupu ovakvim temama i dobro odvagnuti ima li uopće smisla i opravdanja pisati o njima, jer pritom roditelji koriste medij za svoj međusobni obračun, pri čemu strada dijete.

Protiv ovog zaključka tužitelj Goran Rek je podnio žalbu Središnjem odboru HND-a

Središnji odbor HND-a, na 1. sjednici održanoj 20. ožujka 2012. godine, potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

 

 

 

Povratak

AKTUALNO