hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 37. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 28. lipnja 2007.

Krešimir Sočković vs Zrinka Vrabec-Mojzeš

18.10.2012.

Zahtjev Krešimira Sočkovića za pokretanje postupka protiv Radija 101 zbog objavljivanja vijesti o smrti Ivice Račana.

 

Zaključak: Objavljivanjem vijesti o smrti Ivice Račana u vrijeme dok je on još bio živ Radio 101 i glavna urednica Zrinka Vrabec-Mojzeš prekršili su članak 4. Kodeksa časti hrvatskih novinara prema kojem je novinar obavezan iznositi istinitu i provjerenu informaciju, pa se i Radiju 101 i Zrinki Vrabec-Mojzeš izriče teža opomena, opisana u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Obrazloženje: Urednica Zrinka Vrabec-Mojzeš u svom je očitovanju i u javnoj, ali i pismenoj, isprici tada v.d. predsjednici SDP-a Željki Antunović, objasnila okolnosti nemilog događaja – objavljivanja informacija o smrti Ivice Račana u eter Radija 101 u vrijeme dok je on još bio živ. U svom očitovanju i isprici, urednica Vrabec-Mojzeš preuzima odgovornost na sebe jer je, kako kaže, ona bila u eteru i tu vijest objavila. Priznala je svoju pogrešku napisavši u očitovanju: „Reagirali smo emotivno i impulzivno, ne provjerivši informaciju kod glasnogovornice stranke gospođe Gordane Grbić“.

Urednica Vrabec-Mojzeš svojim je postupkom prekršila članak 4. Kodeksa časti hrvatskih novinara po kojem je novinar obavezan iznositi istinitu i provjerenu informaciju. U svome očitovanju ona tvrdi kako je vijest o Račanovoj smrti dobila iz dva različita izvora, ali ih odbija otkriti, navodeći kako i u tom dijelu odgovornost preuzima na sebe. Kako ta odgovornost provjerom kod dva izvora nije umanjena, Vijeće urednici Zrinki Vrabec-Mojzeš i Radiju 101 izriče težu opomenu, opisanu u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

Povratak

AKTUALNO