hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 38. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 27. rujna 2007.

Ponovno razmatranje zahtjeva Doroteje Muić za pokretanje postupka protiv urednika HTV-a Branka Nadžvinskog zbog neobjavljivanja ispravka informacije.

16.10.2012.

Ponovno razmatranje zahtjeva Doroteje Muić za pokretanje postupka protiv urednika HTV-a Branka Nadžvinskog zbog neobjavljivanja ispravka informacije.

 

Zaključak: Očitovanje ne mijenja odluku i Vijeće časti ostaje pri zaključku prihvaćenom na 34. sjednici Novinarskog vijeća časti, održanoj 3. travnja 2007. godine, da je prilogom u emisiji Život uživo, urednika Branka Nađvinskog, HTV  prekršio članak 4. Kodeksa časti hrvatskih novinara jer je objavljena neistinita i neprovjerena informacija, na koju nije objavljen niti demanti, pa se uredniku Života uživo Branku Nađvinskom izriče opomena zbog neobjavljivanja demantija.

HTV-u se izriče opomena zbog nesuradnje s Novinarskim vijećem časti te ih se podsjeća na odredbu članka 4. Poslovnika Novinarskog vijeća časti prema kojemu je stranka dužna pismeno se izjasniti o pritužbi u roku od sedam dana od primitka obavijesti o pokretanju postupka, a ako se ne izjasni, smatrat će se da je pritužba opravdana.“

 

Obrazloženje: Naknadno očitovanje Branka Nađvinskog, kojega pri prvoj raspravi o ovom slučaju nije bilo budući da proceduralnom greškom do njega nije stigao zahtjev za očitovanje, nije promijenilo odluku Vijeća koje i dalje smatra da je prekršen članak 4. Kodeksa časti hrvatskih novinara jer, ako je propust možda i bio nenamjeran, trebali su objaviti ispravak kada je stigao.

 

Povratak

AKTUALNO