hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 38. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 27. rujna 2007.

Pravobraniteljica za djecu vs Pavao Vancaš Šantić, Goran Ogurlić

16.10.2012.

Pismo Pravobraniteljice za djecu oko objavljivanja fotografije malodobne Pavle Vancaš Šantić u Večernjem listu od 26. svibnja 2007. godine.

 

Zaključak: Prekršen je članak 16. Kodeksa časti koji zahtijeva posebnu pozornost i odgovornost kada se izvještava (između ostalog) o djeci i malodobnicima, te članak 17. koji zabranjuje novinaru intervjuiranje i fotografiranje djeteta (do 14 godina) „o pitanjima  njegova života ili života druge djece bez nazočnosti roditelja ili drugog odraslog odgovornog za dijete“ pa se novinaru Pavlu Vancaš Šantiću i uredniku Večernjeg lista Ogurliću izriče teža opomena opisana u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

Zaključak je prihvaćen jednoglasno.

 

Obrazloženje: Na fotografiji su objavljene tri djevojčice koje se mogu prepoznati, a jedna od njih se spominje i u tekstu čime se krše članci 16. i 17. Kodeksa časti hrvatskih novinara koji zahtijevaju posebnu pozornost i odgovornost kada se izvještava od djeci i malodobnicima te zabranjuje njihovo intervjuiranje i fotografiranje bez nazočnosti roditelja ili druge odrasle osobe odgovorne za dijete.

Povratak

AKTUALNO