hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 39. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 18. listopada 2008.

Sanda Smolić vs Goran Smiljanić, Branka Stipić

16.10.2012.

Zahtjev za pokretanje postupka protiv Gorana Smiljanića zbog teksta u Jutarnjem listu „Zagorčajte susjedu život lažnim vlasničkim sporom“ od 2. lipnja 2007. godine.

 

Zaključak: Objavljenom tekstu nedostaje komentar ili zaključak novinara zašto ga je objavio te kako spriječiti kriminalne radnje o kojima piše pa je vijeće ocjenilo da je tekst protivan pravilima profesije i prvenstveno uznemiruje javnost, zbog čega je i urednici Branki Stipić i autoru Goranu Smiljeniću izrečena blaža opomena, opisana u članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Obrazloženje: Premda bi bilo zanimljivo čuti i drugu stranu, autora Gorana Smiljanića i urednice Branke Stipić, od lipnja nije stiglo njihovo očitovanje pa je Vijeće i bez njih odlučilo razmotiriti ovaj predmet i zaključilo da se spornim tekstom ne krše odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara, ali mu nedostaje komentar i zaključak novinara zašto je to objavio te kako spriječiti takve nepodoštine zbog čega se Vijeće složilo s podnositeljicom zahtjeva Sandom Smolić da tako napisan tekst zapravo postaje priručnik za kriminalne radnje i uputa kako ostati nekažnjen.

Naime, novinar Goran Smiljanić prenio je priču odvjetnika Ljubenka koja se svakodnevno događa u našem susjedstvu, zbog našeg lošeg zakonodavstva na koje nas već godinama upozorava EU i mi sami. Očito da je autor mislio tekstom upozoriti čitatelje što im se sve može dogoditi.

Međutim objavljenom tekstu, kako je već napisano, nedostaje komentar ili zaključak novinara zašto je to objavio te kako to spriječiti što je, ocijenilo je Vijeće, protivno pravilima novinarske profesije. Ovako napisan tekst prvenstveno uznemirava javnost pa je novinaru Goranu Smiljaniću, ali i urednici Branki Stipić, koja je odgovorna jer ga je takvog nepotpunog objavila, izriče blaža opomena, opisana u članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Povratak

AKTUALNO