hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 3. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 13. ožujka 2012.

Hrvatske stranke prava vs Tin Legin

19.09.2012.

Zahtjev za pokretanje postupka protiv novinara Tina Legina zbog teksta „Dekan: Daj mi glas, a ja tebi sve što voliš“, objavljenoga u 24sata od 11. studenog 2011.

Zaključak: Novinarsko vijeće časti upozorava novinara Tina Legina da ubuduće više pažnje posveti nazivima, bez obzira na prostor u novinama i užurbani radni ritam, posebice kad piše o stranačkim pitanjima, osobito u vrijeme predizborne kampanje. Ovom prilikom ne izriče mu nikakvu mjeru.

Obrazloženje: Činjenica je da je tekstu objavljenom u 24sata, ne spominjući puni naziv stranke HSP dr. Ante Starčević, novinar svrstao njezina potpredsjednika Radoslava Galića, dekana Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, u drugu stranku. Novinar tvrdi kako to nije učinio namjerno, a još manje zlonamjerno, a kao opravdanje navodi malo prostora u novinama i užurban ritam rada. Kaže da je za pogrešku saznao tek kad je od njega zatraženo očitovanje nakon prijave Novinarskom vijeću časti te da u redakciju nije stigao zahtjev za ispravak. Čim je saznao za pogrešku ispričao se osječkoj podružnici HSP-a.

 

Protiv ovog zaključka tužitelj Hrvatska stranka prava podnijela je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor HND-a, na 2. sjednici održanoj 4. srpnja 2012. godine, potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

Povratak

AKTUALNO