hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 3. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 13. ožujka 2012.

Damjan Abou Aldan vs Ivan Karačony, Tomislav Kukec, Mirjana Rosić-Zrinski

19.09.2012.

Zahtjev za pokretanje postupka protiv Ivana Karačonyja zbog teksta „U akciji USKOKA 'pao' vještak Aldan.“, objavljenoga u Bjelovarskom listu 21. studenoga 2011. i na naslovnici, teksta Davora Butorca i Tomislava Kukeca „Trošio na putovanja sa ženom po svijetu, a sinu je luksuzno uredio stan u Rijeci“, objavljenoga u Jutarnjem listu 23. studenoga 2011., te teksta Mirjane Rosić-Zrinski „Uhićeni 'šef' dr. Youssef Abou Aldan rođeni je Sirijac i bjelovarski zet“, objavljenoga u Bjelovarcu 24. studenoga 2011.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

Zaključak: Novinarima se ne izriče nikakva mjera, ali ih se upozorava na poštivanje načela pretpostavke nevinosti i izbjegavanja objavljivanja osobnih podataka koji izlaze iz okvira javnoga interesa.

Obrazloženje: Oba teksta bave se uhićenjem Youssefa Abou Aldana, osumnjičenika u aferi oko navodnog "namještanja" mirovina u bjelovarskom HZMO-u. Prijavitelj tvrdi da su u tekstovima iznesene brojne netočne informacije, ali ne navodi izrijekom koje su informacije

netočne. Novinarsko vijeće časti stoga ne može samo procijeniti koji su navodi u tekstovima eventualno netočno. Ipak, novinare se upozorava na oprez pri izvještavanju o osumnjičenicima u neokončanim procesima. Pritom osobitu pozornost treba pridati poštivanju načela pretpostavke nevinosti, dok informacije o privatnom životu osumnjičenika treba objavljivati samo ukoliko su relevatne za temu od javnog interesa. U konkretnom slučaju, ta granica ipak nije prijeđena, s obzirom na to da su podaci o stilu života osumnjičenika povezani s djelima za koja ga se sumnjiči.

 

Povratak

AKTUALNO