hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 3. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 13. ožujka 2012.

Ivo Dević vs Krunoslav Kljaković i Edvard Šprljan

19.09.2012.

Zahtjev  predsjednika Uprave Hotela Zadar za pokretanje postupka protiv Krunoslava Kljakovića, glavnog urednika Slobodne Dalmacije i novinara Edvarda Šprljana zbog teksta „Bivši hotel Beograd prodan nezakonito“, objavljenoga u Slobodnoj Dalmaciji 16. siječnja 2012. te „Miletićevi hoteli gomilaju gubitke“, objavljenoga 21. lipnja 2010.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

Objavljen ispravak Ive Devića na tekst Bivši hotel Beograd prodan nezakonito, dok za Miletićevi hoteli… ispravak nije objavljen.

Zaključak: Novinarsko vijeće časti ne izriče nikakvu mjeru novinaru Edvardu Šprljanu i uredniku Krunoslavu Kljakoviću.

Obrazloženje: Predsjednik Uprave Hotela Zadar tvrdi da je novinar u dvama tekstovima iznio mnoge neistine, s time da je prvi tekst na koji se prijava odnosi objavljen još 21. lipnja 2010. pa nije jasno zašto zbog njega reagira tek sad. Novinar u svojem očitovanju tvrdi da je koristio razne izvore informiranja, a da je od Uprave pokušao nekoliko puta dobiti odgovore na svoja pitanja, ali da je ostavljen na predugom čekanju pa zaključuje da se radilo o izbjegavanju odgovora.

Novinarsko vijeće časti zaključuje da je novinar izvještavao o temi koja je od javnog interesa te da je izvještavao u dobroj vjeri, koristeći se dostupnim podacima. Prijavitelj, pak, nije iskoristio svoju mogućnost da svoje viđenje slučaja predstavi novinaru, a kad je nakon drugog teksta zatražio objavljivanje ispravka, ispravak je i objavljen.

Povratak

AKTUALNO