hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 3. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 13. ožujka 2012.

Optima Leasing vs Josip Bohutinski

19.09.2012.

Zahtjev za pokretanje postupka protiv Josipa Bohutinskog zbog teksta „NLB izgubila u RH 80 mil. eura, smijenili direktoricu Anu Kralj“, objavljenoga u Večernjem listu od 18. siječnja 2012. godine.

Zaključak: Novinarsko vijeće časti zaključuje da u tekstu Josipa Bohutinskog nema elemenata povrede Kodeksa časti hrvatskih novinara.

Obrazloženje: Tekst Josipa Bohutinskog iznosi tvrdnje o gubicima Optima Leasinga i navodi da je „Uprava slovenske NLB odlučila smijeniti Anu Kralj s mjesta predsjednice Uprave svoje hrvatske tvrtke Optima Leasing“, ali da do smjene ne može doći zbog nepostojanja Nadzornog odbora.

Bohutinskog opunomoćenik tvrtke prijavljuje zbog kršenja odredbi Kodeksa časti hrvatskih novinara i Ustava RH; međutim, novinar iznosi podatke koje je dobio iz dvaju izvora, a u prijavi protiv njega nema dokaza da su podaci o gubicima neistiniti. Osim toga, njegovu tvrdnju o nepostojanju Nadzornog odbora banke i zbog toga nemogućnost da se smijeni predsjednicu Kralj potvrđuje i prijava Novinarskom vijeću časti od strane opunomoćenika.

Jedino sporno u novinskom članku jest naslov, koji ne prenosi tvrdnje iz teksta, nego navodi da je predsjednica „smijenjena“, ali za naslov teksta ne odgovara novinar. Vijeće u tekstu ne nalazi elemente kršenja Kodeksa, a pogotovo ne kršenja Ustava RH, kao što ne nalazi elemenata za potvrdu teze prijavitelja da je novinar iznosio osobne stavove i pokušao inicirati smjenu zbog osobnih interesa.

 

Povratak

AKTUALNO