hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 3. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 25. ožujka 2004.

HSS vs Dijana Čović

29.01.2013.

Zahtjev Hrvatske seljačke stranke za pokretanje postupka protiv HTV-a odnosno novinarke Dijane Čović zbog djelomično objavljenog priloga s razgovorom novinarke i Zlatka Tomčića.

 

Zaključak: Novinarka Dijana Čović nije prekršila novinarsku etiku.

Obrazloženje: U novinarskoj praksi je ovakvo kraćenje razgovora. Nerijetko se događa da razgovor traje i više desetaka minuta a u naknadno rađenoj emisiji ili prilogu iskoristi se tek koja minuta. Ovakvi razgovori naprosto su radni materijal, koji novinar koristi ovisno o kontekstu i, treba vjerovati, po osobnoj i profesionalnoj savjesti.

Glavni tajnik HSS-a Stanko Grčić uputio je prigovor na prilog Dijane Čović u emisiji Merdijan 16 od 6. veljače 2004. godine. U prigovoru stoji da je predsjednik stranke Zlatko Tomčić odgovorio na upite novinara ali da su «odgovori izrezani i montirani ne na način da informiraju javnost već očigledno u dnevno političke svrhe». To je glavni razlog zbog kojeg tajnik Grčić tvrdi da prilog nije napravljen u skladu s novinarskom etikom.

U svom očitovanju Dijana Čović podsjeća na praksu i potrebu kraćenja odgovora te na činjenicu da su oba političara iz iste emisije, Hebrang i Tomčić, imali istu minutažu. Napominje da se HSS nije oglasio radi eventualnih neistina i da nije tražio demanti, već samo prigovara zbog kraćenja razgovora tvrdeći da je to učinjeno tendenciozno.

 

Povratak

AKTUALNO