hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 5. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 28. svibnja 2012.

Dražen Požarić vs Goran Ogurlić

18.09.2012.

Dražen Požarić vs Goran Ogurlić

Zahtjev Dražena Požarića za reagiranje zbog objave video-zapisa i teksta “Pogledajte kako se neki motoristi voze po cestama u Liburniji“ nepotpisanoga autora 23. travnja 2012. na web portalu Večernjeg lista.

Zaključak: Glavnom uredniku Večernjeg lista izriče se opomena.

Obrazloženje: U svojoj prijavi Dražen Požarić navodi da je na web portalu Večernjeg lista objavljen tekst pod naslovom “Pogledajte kako se neki motoristi voze po cestama u Liburniji“, pri čemu je uz tekst objavljen i video-zapis koji nema veze ni s mjestom koje je navedeno u naslovu niti s nesrećom u kojoj je poginulo troje motociklista o kojoj se piše u tekstu. Nadalje, također suprotno sadržaju teksta, video-zapis svjedoči i o nekoliko situacija u kojima automobilisti oduzimaju prednost motociklistima. Požarić smatra kako ator članka potiče histeriju protiv vozača motocikala, „izjednačujući ih s divljacima kakvih nebrojeno više ima u drugim skupinama sudionika u prometu, naročito među automobilistima,…“. Navodi, nadalje, da je riječ o medijskoj hajci protiv motociklista, što potvrđuju i neki komentari čitatelja objavljeni ispod teksta.

Novinarsko vijeće časti zaključuje da su ovim prilogom, među ostalim, prekršene odredbe članka 28 Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji propisuje da oprema teksta – uključujući i vizualnu – mora vjerno izražavati sadržaj novinarskog priloga, te stoga glavnom uredniku Večernjeg lista Goranu Ogurliću izriče opomenu.

Povratak

AKTUALNO