hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 5. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. svibnja 2008.

Pravobraniteljica za djecu vs Mirjana Hrga

16.10.2012.

Pismo Pravobraniteljice za djecu u povodu intervjua na Novoj TV novinarke Mirjane Hrge s malodobnom T. F.  iz Vinkovaca, objavljenim u emisiji 10 do 8, 20. veljače 2008.

 

Zaključak: Mirjani Hrgi jednoglasno se izriče  opomena, no opomenutima bi se trebali osjećati i svi drugi mediji koji su o tom slučaju slično izvještavali. Poziva ih se da pri izvještavanju o maloljetnicima tako više ne rade. Pritom nije nikakvo opravdanje to  što je takvo izvještavanje bilo masovno i što je obavljeno uz dopuštenje roditelja.

 

Obrazloženje: Pravobraniteljica za djecu upozorava da, unatoč odobrenju roditelja, Mirjana Hrga nije smjela razgovarati s malodobnom T. F.  Razlog za to pronalazi u činjenici da se «sve događalo tek nekoliko sati nakon što su djevojčice pronađene, dok su i one i roditelji još bili pod snažnim dojmom toga stresnog događaja pa nisu mogli racionalno prosuđivati o svojim postupcima».

Činjenica je da je potraga za djevojčicama trajala danima i da su svi mediji nakon odobrenja roditelja objavili slike djevojčica kao i razgovore s njima po sretnom završetku priče. Vijeće, međutim, smatra da odobrenje roditelja nije alibi novinaru da objavi razgovor i sliku djeteta ili malodobnika, jer  mu to zabranjuje kodeks profesije. Nije opravdanje ni činjenica da su roditelji tražili pomoć medija pri traganju za djevojčicama. S druge pak strane, Pravobraniteljica je morala prozvati i sve druge medije koji su neprihvatljivo izvještavali o događaju, ne samo Mirjanu Hrgu.

Povratak

AKTUALNO