hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 5. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. svibnja 2008.

Ogranak Radio Rijeka vs Agnesa Superina

16.10.2012.

Stavovi Ogranka Radio Rijeke oko sudjelovanja članice Agnese Superina na izborima 2007. i kršenje izborne šutnje u programu HR Radija Rijeke.

 

Zaključak: Vijeće časti ocjenjuje kako Agnese Superina nije povrijedila odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Ogranak Radija Rijeke smatra kako je Anese Superina,  urednica-voditeljica Talijanskog programa toga radija, prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara, s obzirom na to da je bila zamjenicom kandidata na listi za talijansku nacionalnu manjinu u 12. izbornoj jedinici, a da je pritom istodobno nastavila raditi svoj urednički posao. Agnese Superina u svojem očitovanju  navodi, međutim,  kako je za vrijeme predizborne kampanje zamrznula uređivačke poslove i koristila godišnji odmor, te da je za to vrijeme samo pomagala kolegama iz redakcije u pripremanju vijesti nevezanih za izbore i predizbornu kampanju.

Bez obzira na to što je, formalno-pravno, čak i sudjelovanje u pripremi vijesti nevezanih za izbore protivno Pravilima o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe, Vijeće časti smatra kako Agnese Superina nije pritom povrijedila i odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara. Povlačenjem s uredničkih poslova i neobjavljivanjem vijesti vezanih uz predizbornu kampanju, postupila je u skladu s člankom 20. Kodeksa, koji propisuje da se novinar ne smije baviti poslovima koji ugrožavaju njegovu samostalnost prosuđivanja, kao i u skladu s člankom 23. Kodeksa, koji obvezuje novinare da izbjegavaju situacije koje bi ih mogle dovesti u  sukob interesa.

U raspravi je rečeno kako bi bilo bolje da Agnese  Superina za vrijeme kampanje nije dolazila u redakciju, jer i sama prisutnost kandidata može značiti svojevrsni pritisak. No s obzirom na mali broj ljudi u redakciji, na to da je u to vrijeme  zamrznula uredničku funkciju i da je radila na vijestima koje nisu bile u vezi s izborima, Vijeće smatra da nije prekršila Kodeks časti. Vijeće ipak preporučuje novinarima da ne sudjeluju u politici dok se bave novinarstvom.

Povratak

AKTUALNO