hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 5. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. svibnja 2008.

Sergej Županić vs Martina Smoljanec

16.10.2012.

Zahtjev novinara Večernjeg lista  Sergeja Županića za pokretanje postupka protiv  Martine Smoljanec zbog prepisivanja njegova teksta potom objavljenog u Jutarnjem listu 7. ožujka pod naslovom «Lažna vračara osuđena na 5,5 godina zatvora»

 

Zaključak: Martina Smoljanec nije povrijedila Kodeks časti.

 

Obrazloženje: Novinar Sergej Županić tvrdi kako je Martina Smoljanec prepisala njegov tekst, dokazujući to činjenicom da je samo on od novinara bio na izricanju presude dotičnoj vračari te da je tekst Martine Smoljanec izišao tek u jutarnjem izdanju Jutarnjeg lista. Martina Smoljanec u svojem očitovanju tvrdi kako tekst nije prepisala, nego da je iz svojih izvora saznala za nepravomoćnu presudu te da je  tekst napisala na temelju optužnog prijedloga i višekratnoga praćenja suđenja Katici Miloš u posljednje tri godine. A tekst je izišao u jutarnjem izdanju zato što su svi sudionici toga postupka iz Zagreba.

U raspravi, članovi Vijeća su ocijenili kako tekst nije prepisan nego da se sadržaji u oba lista poklapaju, što je razumljivo, s obzirom na to da se radi o istom događaju. Uz to, poznato je da sudski izvjestitelji, kao i drugi novinari, često moraju izvijestiti o više istodobnih događaja  pa se moraju međusobno informirati i pomagati  informacijama. S druge strane, rečeno je, pri tvrdnjama o prepisivanju treba razlikovati autorske tekstove i informacije. U ovom slučaju nije se radilo o autorskom tekstu. Vijeće opet poziva novinare na međusobnu toleranciju.

 

Protiv ovog zaključka tužitelj Sergej Županić je podnio žalbu Središnjem odboru

HND-a.

Središnji odbor HND-a, na 5. sjednici održanoj 3. veljače 2009. godine, potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

Povratak

AKTUALNO