hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 7. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 6. lipnja 2008.

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Povjerenstvo za medije Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH vs Ivo Pukanić, Berislav Jelinić

15.10.2012.

Rasprava o izvještavanju medija o zdravstvenom stanju Mirjane Pukanić po zahtjevu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Povjerenstva za medije Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH

 

Zaključak: Cijela  je priča još u postupku: Vijeće će predložiti da se Ivi Pukaniću i Berislavu Jeliniću izrekne kazna isključenja iz Hrvatskog novinarskog društva, ali traži da o tome raspravi i Izvršni odbor HND-a. Novoj TV izriče se opomena jer je nepotrebno ponavljala film s odvođenja Mirjane  Pukanić u bolnicu odnosno scene koje vrijeđaju dostojanstvo ličnosti. Pismom svim medijima Vijeće će upozoriti na delikatnost izvještavanja o sličnim slučajevima  kao i na to da su u konkretnom slučaju mnogi izvještavali neumjereno.  

 

Obrazloženje: Povjerenstvo za medije Ureda Vlade za ravnopravnost spolova zatražilo je da Vijeće časti razmotri odgovornost Ive Pukanića i Berislava Jelinića jer su detaljno pisali o zdravstvenom stanju Mirjane Pukanić, dok je Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina  zahtijevao  da se općenito razmotri medijsko praćenje tzv. «slučaja Pukanić». Nakon rasprave na 6. sjednici zatraženo je očitovanje Berislava Jelinića, dopuna očitovanja Ive Pukanića, ako to smatra potrebnim, te detaljniji zahtjev Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.  Sve je to stiglo, s tim da je zahtjev Odbora ostao općenit kao što je bio i na početku. Tada su zatražene i snimke televizijskih emisija koje su se odnosile na taj slučaj.

U raspravi je ponovljeno sve što je utvrđeno na 6. sjednici, s tim da je rečeno kako se cijelo obrazloženje  Berislava Jelinića svodi na tvrdnju da je Ivo Pukanić bezrazložno stigmatiziran, a da sve državne institucije pokazuju kako nije bilo kršenja ljudskih prava. Jelinić je u Nacionalu napisao cijelu seriju tekstova u obranu Ive Pukanića, samo iz posluha prema njemu.

Što se Pukanića tiče, rečeno je kako bi se  očekivalo da će on, kad se radi o njegovu obiteljskom problemu, na svaki način  držati po strani i sebe kao profesionalnog novinara, i list kojemu je vlasnik, jer se ne može očekivati da u tom slučaju bude objektivan.  On, međutim, čini upravo suprotno: prvi je, u kolumni u listopadu 2007., pisao o zdravstvenom stanju svoje supruge i lijekovima koje uzima, a zatim je svoje novinare, i to one ponajbolje, tjerao, usmjeravao ih i davao im instrukcije  kako da u Nacionalu  pišu u njegovu obranu i protiv supruge. Zapravo je zloupotrijebio svoj novinarski položaj za rješavanje   svojih privatnih obiteljskih  problema.

Kako je isključenje iz HND-a vrlo teška mjera, Vijeće traži savjetodavni sastanak s Izvršnim odborom.

Novoj TV izriče se opomena, jer je samo ta televizijska kuća imala snimku odvođenja Mirjane Pukanić i vrlo ju je često emitirala, a da pritom nije  zamaglila lice Mirjane Pukanić. Ostale televizijske kuće bile su suzdržanije. 

Priopćenjem kolegama, pak, Vijeće će  konstatirati da je u velikom mnoštvu  tekstova o tom slučaju sigurno bilo kršenja Kodeksa. Pozvat će ih  da se pri tako delikatnim situacijama  kao što je bila ova u «slučaju Pukanić», iznimno pazi  na poštivanje Kodeksa hrvatskih novinara.

 

 

 

Povratak

AKTUALNO