hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 7. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 6. lipnja 2008.

Gordana Grbić vs Goran Milić

15.10.2012.

Zahtjev Gordane Grbić za pokretanje postupka protiv Gorana Milića zbog izvještavanja s canneskog filmskog festivala, objavljenog 17. svibnja 2008. u Dnevniku  HTV-a 

 

Zaključak:  Rečenica «Sve su mi plavuše slične kada su glumice…» ne zavređuje  opomenu

 

Obrazloženje: U prilogu za središnji Dnevnik HTV-a Goran Milić na svoj je način – ležerno i nonšalantno – u nekoliko minuta prikazao cannski festival, predstavljajući ga s toliko ozbiljnosti koliko je on zaista važan za nas Hrvate i Hrvatsku. U sklopu toga izgovorio je i rečenicu «Ima tu poznatih. Ne pravim razliku jer sve su mi plavuše slične, kada su glumice, isto izgledaju, a isto i govore». Gordana Grbić  ne osporava «pravo vodećeg novinara HTV-a na takvo mišljenje o plavušama», ali smatra neprofesionalnim i neprimjerenim «privatna mačistička stajališta na razini vica iznositi u medijima, osobito u Dnevniku, glavnoj informativnoj emisiji javne televizije».Smatra da novinar mora voditi računa o tome da svojim djelovanjem utječe na javno mišljenje te da pri tome mora uvažavati i vrednote zaštićene Ustavom, zakonom i profesionalnim pravilima, kao što su dostojanstvo čovjeka i ravnopravnost spolova.

Vijeće časti ne smatra izgovorene rečenice vrijednima ozbiljne rasprave, tim više što mnoge plavuše žele izgledati kao one u Cannesu.

U raspravi je, međutim,  ukazano na to da je Gordana Grbić bila izložena neprihvatljivom pritisku da povuče svoju prijavu, kao i na to da je Milićevo očitovanje omalovažavajuće.  Uz to, makar to nije bilo predmet prijave, ukazano je na Milićevo reklamiranje imotske vodke i drugo prikriveno reklamiranje, što može biti tema bavljenja Vijeća časti jer je ono protivno Kodeksu.

 

 

 

 

Povratak

AKTUALNO