hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 8. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 30. lipnja 2008.

Centar za socijalnu skrb Vukovar vs Nikola Sever Šani

10.10.2012.

Pritužba Centra za socijalnu skrb Vukovara na novinara Nikolu Severa Šanija zbog teksta “Prodaju dijete“, objavljenoga u Večernjem listu od 17. travnja 2008.

 

Zaključak: Novinarsko vijeće časti smatra da  novinar ni na koji način nije prekršio Kodeks časti jer je u tekstu dao podjednak prostor svim osobama kojih se tiče problem o kojemu je pisao.

 

Obrazloženje: Novinar Nikola Sever Šani pisao je o mogućnosti da bi dvogodišnja djevojčica Ana (ime promijenjeno), prema izvorima iz Centra za socijalnu skrb, za određeni iznos u eurima, mogla biti «namještena» jednoj talijanskoj obitelji, bez obzira na činjenicu što ima udomiteljicu i što je vlastiti otac  želi prihvatiti. Ana Hirjovati, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vukovar,  tvrdi kako je taj tekst nanio ugledu Centra i njegovim stručnim radnicima «neprocjenjivu štetu», ne navodeći koji su je dijelovi teksta doveli do takvog zaključka. Iz teksta se, međutim, vidi da je novinar postupio po svim pravilima novinarske profesije, da  je razgovarao sa svim stranama uključenim u problem, pa i  s osobama iz Centra,  kao i s ravnateljicom čije je mišljenje opširno citirao ili prepričao.

Povratak

AKTUALNO