hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 8. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 30. lipnja 2008.

Marko Didić vs Dragana Eterović

10.10.2012.

Pritužba Marka Didića protiv novinarke RTL-a Dragane Eterović zbog priloga o stradavanju Stipe Vučića, objavljenog u Dnevniku RTL-a 4. svibnja 2008.

 

Zaključak: Zbog preporuke Vijeća časti novinarima da se uzajamno poštuju i surađuju, te posebno zbog situacije u društvu u kojem naše kolege napada kad se tko sjeti, a ovom prilikom čak i kolege napadaju kolege i to preko najmoćnijega elektronskog medija – televizije, Vijeće smatra da je grubo prekršen Kodeks. Stoga Dragani Eterović izriče težu opomenu a uredništvu  Informativnog programa RTL-a  opomenu i upozorenje, s pozivom da se ispriča kolegama te da se ovakve stvari ne ponavljaju.

 

Obrazloženje: Izvještavajući o smrti Stipe Vučića zbog ugriza pitbull terijera, Dragana Eterović razgovarala je i sa sinom pokojnika, Denisom, koji je dan ranije lopatom napao novinara Slobodne Dalmacije Marka Didića, a verbalno novinarku Jutarnjeg lista Andreu Kuzmić i fotoreportera Cropixa Jošku Šupića. Prilog Dragane Eterović  emitiran je dan nakon što su svi mediji izvijestili o napadu Denisa Vučića na novinare i osudili ga. RTL je učinio upravo suprotno: u njemu Denis Vučić govori loše o novinarima, pri čemu napadnuti novinari nisu pozvani da kažu svoju stranu priče. Time je RTL prekršio članak 21 Kodeksa koji govori o čuvanju ugleda,  dostojanstva  i integriteta profesije te suradnji i međusobnim kolegijalnim i drugarskim odnosima. Prekršen je i članak 4. koji govori o uravnoteženoj informaciji. Uz to, kolege s RTL-a nisu se naknadno, barem telefonom ako već ne javno, ispričali napadnutim novinarima, iako je Didić, kako sam kaže, namjeravao ljudski riješiti taj problem. Zato je i zvao uredništvo Informativnog programa RTL-a ali  mu se, tvrdi, nitko nije želio javiti. 

Povratak

AKTUALNO