hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 8. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 30. lipnja 2008.

Zvonimir Vanjko vs Vedran Vidučić

10.10.2012.

Zahtjev Zvonimira Vanjka za pokretanje postupka protiv Narodnog lista zbog plagijata - prenošenja teksta s bloga zvoneradikal.blog.hr u Narodnom listu od 4. travnja 2008. pod naslovom  «Priča o Anti Bubalu».

 

Zaključak: Glavnom uredniku Narodnog lista Vedranu Vidučiću izriče se opomena, jer je redakcija trebala kontaktirati autora i dobiti njegovo dopuštenje, mada je tekst s internetskog bloga prenesen doslovno i mada je čak potpisan i autor -  Zvone-radikalni. Uz to, odgovor glavnog  urednika Zvonimiru Vanjku krajnje je neprimjeren, neprofesionalan i uvredljiv.

 

Obrazloženje: Dr. Zvonimir Vanjak predavač je na zagrebačkom FER-u, koji u slobodno vrijeme piše blog Zvone radikalni. Na njemu je u ljeto 2007. objavio tekst «Ljubavni trokut – Kalmeta, Pašalić i … Ante Bundilo». U tekstu se spominje veza Pašalića i Kalmete preko «poslušnika» Ante Bundila, bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Sukošana,  koji je malo u HDZ-u, malo u Hrvatskom bloku pa opet u HDZ-u, malo je gradonačelnik Sukošana pa direktor NK Zadar pa opet gradonačelnik, a  inače se bavi biznisom ispumpavanja septičkih jama. Zadarski Narodni list prenosi veći dio teksta pod naslovom «Priča o Anti Bundilu» i to 4. travnja 2008., dakle osam mjeseci nakon što je napisan, ne zna se zašto baš sad.

Na upit Zvonimira Vanjka zašto nije konzultiran prije prenošenja teksta, redakcija odgovara sa sprdnjom i arogancijom, tvrdeći da je «svaka sličnost s ovim tekstom slučajna», a završava  ovako: «Ako nas prijavite zadarskom DO mi ćemo se za jednu večeru (ne smijemo vam reći kome) izvući – eto, pojeo vuk magare.»

 

 

 

Povratak

AKTUALNO