hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 8. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 29. listopada 2012.

Obiteljska stranka vs Karmen Šore

30.11.2012.

 

Zahtjev Obiteljske stranke za pokretanje postupka protiv Karmen Šore zbog njezina priloga objavljenoga 8. svibnja 2012. u  HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Vijeće ocjenjuje kako novinarka Karmen Šore nije povrijedila Kodeks časti.

Obrazloženje: Obiteljska stranka ustvrdila je da je novinarka Karmen Šore u svojem prilogu za Hrvatsku uživo 8. svibnja 2012.  uoči gay pridea u Splitu „poistovjetila vjernike, Grad Split i građane toga grada s fašizmom i nasiljem“ i to rečenicom „Krunica u jednoj ruci, druga u zraku, sve praćeno pozivom na linč nije slika grada koji se diči tisućljetnom kulturom“. Stranka smatra kao je to  vrijeđanje i klevetanje vjernika, a sve zbog  toga što „vjernici i građani Splita imaju svoje mišljenje i stav u svezi takvih skupina i udruga“.

Novinarka u svojem očitovanju, pak, smatra krajnje uvredljivom ocjenu da je svojom rečenicom poistovjetila vjernike, grad Split i građane s fašizmom i nasiljem, a povezivanje njezine rečenice s fašizmom ocjenjuje kao čin manipulacije javnošću. Tvrdi kako se u tjednima uoči gay parade u Splitu nekoliko puta susrela s verbalnom agresijom prema LGTB zajednici te kako je tih dana rečenica „ubij pedera“ bila česta pojava. Podsjeća kako je osnovno pravilo religije poštivanje drugih,  tolerancija, ljubav i praštanje pa joj  je upravo to poslužilo kao temelj za spornu konstataciju. Žao joj je što Obiteljska stranka „nije uočila kako upravo tom rečenicom brani i krunicu i vjeru“.

Vijeće je ocijenilo kako je novinarka naslovom izrazila svoj stav, ali da on ni u kojem slučaju ne znači ono što joj je pripisano u prijavi Obiteljske stranke.

Protiv ovog zaključka tužitelj Obiteljska stranka podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor za 5. sjednici održanoj 8. travnja 2013. godine potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

 

Povratak

AKTUALNO