hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 9. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 15. rujna 2008.

Gordana Lukačić vs Petra Maretić Žonja, Ivana Krnić, Tomislav Novak

10.10.2012.

Pismo Gordane Lukačić oko pisanja Jutarnjeg lista i Večernjeg lista o smrti maturanta Luke Ritza.

 

Zaključak: Novinarki  Petri Maretić Žonja, novinarima Ivani Krnić i Tomislavu Novaku, te urednicima Večernjeg lista i Jutarnjeg lista koji su odobrili tiskanje njihovih uradak, izriče se opomena,  jer je u tekstu Petre Maretić Žonje objavljeno puno ime maloljetnog svjedoka tučnjave u kojoj je smrtno ozlijeđen Luka Ritz, a u tekstu dvoje drugih novinara napisano je nekoliko netočnosti, štoviše, gluposti.

 

Obrazloženje: Ime sina Gordane Lukačić koja je napisala pismo Vijeću, te najboljeg prijatelja Luke Ritza izgovorio je u razgovoru s novinarkom Večernjeg lista otac Luke Ritza, vjerojatno u šoku i u dobroj vjeri. No novinarka je ipak trebala zaštititi dječakov identitet jer radi se o mlađem punoljetniku i tim više što je riječ o krunskom svjedoku premlaćivanja. Time je ugrozila i njegov život, iako su joj za priču bile dovoljne činjenice iz prve ruke a dječakovo ime nije bilo neophodno.

Novinari Ivana Krnić i Tomislav Novak napisali su pak, među ostalim, da je Luka Ritz nakon operacije na Rebru pušten kući te da je čak otišao u školu na konzultaciju o maturi, no stanje mu se pogoršalo pa je preminuo. Da su samo pročitali druge novine i izjavu dr. Josipa Paladina da je Luka Ritz, nakon što je pretučen, dovezen u bolnicu u iznimno teškom stanju i sa simptomima cerebralne smrti, takve gluposti ne bi pisali. Očito se radi o brzopletosti novinara, bez zle namjere.

Povratak

AKTUALNO