hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HND zatražio arbitražu o statutima medija

18.10.2008.

g. Marijan Beljan, predsjednik Udruge novinskih izdavača
g. Ivan Butković, predsjednik HURIN-a
g. Robert Veseljak, predsjednik NUT-a


Poštovani,

kao što je dobro poznato niti jedna od većih hrvatskih redakcija nema usvojen statut medija a to je zakonska obveza već nekoliko godina, točnije od proljeća 2004. godine. U članku 24. Zakona o medijima piše da statut medija donose nakladnik i predstavnik novinara uz prethodnu suglasnost većine ukupnog broja novinara medija. A ako nakladnik i predstavnik novinara statut medija ne donesu u roku od šest mjeseci od početka rada medija, „statut će na zahtjev predstavnika novinara, u roku od tri mjeseca od dana primitka zahtjeva donijeti arbitraža sastavljena od jednakog broja zastupljenih predstavnika udruga nakladnika   i novinarskih udruga.“
Rok od šest mjeseci za donošenje statuta medija prošao je već desetak puta. Nakladnici medija bjelodano ne žele donijeti statute iako bez njih rade nelegalno. Novinarski predstavnici u ograncima HND-a u redakcijama upravo zbog toga što dobro znaju da je neimanje statuta i prva i zadnja linija obrane tobožnje nakladničke poduzetničke autonomije a zapravo nezakonite samovolje, razumljivo se pribojavaju čak i hrabrije zatražiti pregovore sa svojim vlasnicima.
Zato nema drugog rješenja nego se napokon, nakon toliko godina, za promjenu početi držati Zakona - arbitražom Hrvatskog novinarskog društva i udruga nakladnika donijeti ogledni statut medija koji bi poslužio svim hrvatskim redakcijama, koje bi ga onda samo možda mogle prilagoditi svojim uvjetima.
Napominjemo da statuti redakcija, među ostalim, utvrđuju i način sudjelovanja novinara u postupku imenovanja i razješenja glavnog urednika.
Sve je više novinarskih prigovora na vlasničku uzurpaciju novinarskih sloboda koje se ograničavaju zbog vlasničkih  interesa. U to je već uvjerena i hrvatska javnost. Pa i zato je jedini izlaz da se pokuša poštivati Zakon o medijima kako bi se odnosi nakladnika, urednika i novinara medija doveli u normalne, dogovorene, propisane odnose.
Poštovani nakladnici, HND predlaže najhitniji početak arbitraže o statutima medija!

Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Na znanje: g. Stjepanu Mesiću, predsjedniku RH
                  g. Ivi Sanaderu, predsjedniku Vlade RH
                  g. Boži Biškupiću, ministru kulture

Povratak

AKTUALNO