hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Neslavan rekord: 56 ubijenih novinara

16.03.2005.

Novinare ubijaju, muèe, zatvaraju ... Napadaju ih zbog pristranosti, neobjektivnosti, korupcije, izmišljanja prièa, krivotvorenja informacija. Novinari su sve ugroženija vrsta, tvrde profesionalne reporterske udruge, a to priznaju i njihovi kritièari.
O novinarskim sudbinama govori izvješæe Odbora za zaštitu novinara (CPJ) za 2004. objavljeno u ponedjeljak. Prošle je godine u svijetu poginulo 56 novinara zbog obavljanja svoga posla, stoji u pregledu CPJ-a objavljenom pod naslovom »Napadi na novinare«. To je najveæi broj poginulih novinara u posljednjih deset godina. Mnogi su poginuli prateæi ratne okršaje, no èak njih 36 bili su cilj ubojstva, priopæila je ta amerièka organizacija za medijska prava.
Irak je 2004. bio najopasnije mjesto za novinare s 23 poginula, èime je iraèki rat postao »jedan od najsmrtonosnijih sukoba za novinare u novijoj povijesti«, navodi se u izvješæu. Veæina od 23 poginula novinara bili su Iraèani, kaže Odbor, a devet je bilo žrtava umorstva U zatvorima je prošle godine završilo 122 novinara, od èega tri èetvrtine otpadaju na Kinu, Kubu, Eritreju i Burmu, èetiri zemlje s dugom poviješæu medijske represije, kaže se u izvješæu objavljenom u Washingtonu. Kina je prva na popisu s 42 novinara iza rešetaka, dok ih je 23 bilo zatvoreno na Kubi, 17 u Eritreji i 11 u Burmi, navodi CPJ. Veæina novinara zatvorena je temeljem nejasnih optužbi za djelovanje protiv države, kao što su pobuna, subverzija i rad protiv interesa države.
Uvjeti za rad medija veoma su se pogoršali u Rusiji i veæini bivših sovjetskih republika, navodi izvješæe. »Nigdje nisu tako oèite nove teške realnosti kao u Rusiji gdje je èistka neovisnih glasova na nacionalnoj televiziji i alarmantno gušenje izvještavanja tijekom talaèke krize u Beslanu oznaèilo godinu u kojoj je predsjednik Vladimir Putin sve više provodio kontrolu nad medijima u sovjetskom stilu«, tvrdi CPJ.
Samo u Latviji, Litvi i Estoniji uspostavljena je sloboda tiska, navodi CPJ. Najnoviji dogaðaji u Ukrajini s usponom nove demokratske vlasti pružaju nadu za promjene, navodi se u izvješæu. Nakon Iraka, najopasnije mjesto na svijetu za novinare bili su Filipini gdje ih je poginulo osam, premda ta zemlja spada meðu medijski najslobodnije u Aziji, tvrdi se u izvješæu.
CPJ je izrazio zabrinutost sve veæom spremnošæu amerièkih sudaca i tužitelja da natjeraju novinare na otkrivanje svojih povjerljivih izvora, prijeteæi im i zatvaranjem. Tako je, prvi put u posljednje tri godine na popis utamnièenih novinara Odbor ukljuèio i jednog amerièkog izvjestitelja. Rijeè je o televizijskom novinaru Jimu Taricaniju iz Providencea koji je osuðen na šest mjeseci kuænog pritvora zato što je odbio odati svoj izvor.
Kako je, objavljujuæi to alarmantno izvješæe, upozorila direktorica CPJ-a Ann Cooper, »previše naših kolega širom svijeta izloženo je represiji i nasilju samo zato što obavljaju novinarski posao«.

Gordana Tintor

Povratak

AKTUALNO