hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Mesiæ: To je nedopustivo za javnu televiziju

04.04.2005.


ZAGREB – Takvu bi emisiju mogla objaviti stranaèka televizija u prljavoj predizbornoj kampanji, ali za javnu televiziju to je krajnje neprimjereno, da ne kažemo – nedopustivo. To je juèerašnja reakcija Ureda predsjednika Republike na HTV-ovu emisiju »Otvoreno« od èetvrtka, u kojoj je novinarka Hloverka Novak-Srziæ s gostima tematizirala smjenu hrvatskoga èlana predsjedništva BiH Dragana Èoviæa.
    »Ne dovodeæi ni na koji naèin u pitanje pravo svakoga na vlastito mišljenje i uvažavajuæi potpuno slobodu medija, Ured predsjednika ipak mora upozoriti da sloboda zastupanja vlastitog mišljenja ne znaèi i slobodu iznošenja laži, a da sloboda medija ne podrazumijeva pravo medija, osobito javnih, da se svrstavaju na stranu bilo koje politièke opcije na štetu objektivnosti i istine«, stoji u priopæenju.
    U emisiji »Otvoreno« gostovali su Zdravko Tomac i Andrija Hebrang u zagrebaèkom studiju HTV-a, novinar Josip Joviæ u splitskom te Dragan Èoviæ, predsjednik HDZ-a BiH Bariša Èolak i urednik BiH izdanja Veèernjeg lista Jozo Pavkoviæ u studiju u Širokom Brijegu. Formalni povod emisiji bila je smjena Dragana Èoviæa, ali o njezinom pravom uzroku – optužnici meðunarodnog odjela Tužiteljstva BiH protiv Èoviæa – gledatelji nisu èuli nijedan podatak. Cijela se e
Èoviæ je optužen za primanje više od 500.000 eura mita
   
    Luksuzni stan, mercedes i novac, ukupno vrijedni više od pola milijuna eura – to je iznos mita koji je, prema tvrdnjama optužnice meðunarodnoga odjela Tužiteljstva BiH, Dragan Èoviæ primio od tvrtke Lijanoviæi kako bi im, za svojega mandata ministra financija Federacije BiH, pogodovao da ne plaæaju pristojbe državi. Taj podatak, meðutim, Hloverka Novak-Srziæ nije smatrala vrijednim objavljivanja u emisiji »o tome što se dogaða u BiH«.
   
    Novak-Srziæ: Nedopustiva su priopæenja politièara protiv novinara
   
    Nedopustivo je da se politièari priopæenjima bune protiv novinara, jer time zabranjuju novinarski govor, izjavila je juèer za naš list Hloverka Novak-Srziæ, poznata i kao èlanica Središnjeg odbora HDZ-a iz vremena Franje Tuðmana.
    Emisija je, tvrdi, »bila apsolutno korektna, jer smo u njoj imali i predstavnike Vlade, Zdravka Tomca, koji je puno pisao o BiH, novinare i aktere cijelog sluèaja. Zanimao me položaj Hrvata u BiH, a ne optužnica protiv Èoviæa, pa se njome nisam ni bavila«, kaže Novak-Srziæ. Na našu primjedbu da je u emisiju pozvala šestoricu istomišljenika i nikoga tko bi mislio drukèije, odgovara da joj »ne treba polemika, nego informacija o tome što se dogaða u BiH«.
misija svela na opæe slaganje da je Èoviæeva smjena namjeran i planiran udar meðunarodnih zavjerenika protiv Hrvata u BiH, pa i protiv Hrvatske. Pritom je bilo oèito da voditeljica prednjaèi u uvjerenju da meðunarodna zajednica namjerno uništava Hrvate u BiH te da je Èoviæeva smjena samo mali kotaèiæ u veæem planu uništenja Hrvata u BiH i »geostrateških interesa« Hrvatske na tom podruèju. Voða toga projekta, složili su se sugovornici, jest Paddy Ashdown, formalno Visoki predstavnik meðunarodne zajednice u BiH, a zapravo eksponent prikrivenih britanskih interesa da se Hrvatima naškodi gdje god i kad god se može.
    »Polazeæi od namjerno pogrešno iskonstruirane premise da je smjena hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH udarac hrvatskom narodu u toj državi, kao i od neutemeljene premise da Hrvatska ne brine za Hrvate u BiH, emisija se pretvorila u grub i uvredljiv napad na politiku normalnih odnosa s BiH i odustajanja od svakog posezanja za teritorijem nama susjedne suverene države, a osobito na kljuènog protagonista takve politike – predsjednika Stjepana Mesiæa«, stoji još u priopæenju predsjednièkog ureda.

Boris PAVELIÆ

Povratak

AKTUALNO