hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Na listi bez pristanka

11.05.2005.

BEZ POTPISA Na peticiji sa sedamdesetak imena "potpisnika" nema - potpisa. No, veæi je problem što je nekoliko novinara bez svojeg pristanka i znanja stavljeno na listu kojom se od vodstva HND-a traži da zaštiti novinare (od Haaga) ili, pak, da odstupi

piše Zvonimir KRSTULOVIÆ

"NemaU povodu optužnica Haaškog suda koje su zbog otkrivanja identiteta zaštiæenog svjedoka podignute protiv novinara Marijaèiæa, Šešelja, Margetiæa i pridruženog im èlana Markice Rebiæa, nekadašnjeg šefa SIS-a, iz Hrvatskog novinarskog društva stigla je izjava koja se, zapravo, ne protivi optužnicama. Iz dijela ceha zakuhala se zatim reakcija koja zagovara tezu da je HND ipak trebao principijelno stati na stranu novinara. Drugi dio ceha optužene novinare smatra huškaèima i pamfletistima i uglavnom ne progovara. Oni govorljiviji, okupljeni pod Inicijativom za slobodu medija i depolitizaciju HND-a, oglasili su se prigodnim (hrvatskim) slovom. Doguralo se i do peticije u kojoj se Hrvatsko novinarsko društvo poziva da "zaštiti novinarsku profesiju i novinare, bez obzira bili ili ne èlanovi Društva te politièki istomišljenici vodstva HND-a, a u protivnom neka bezuvjetno odstupe".

Isti na listi

Pri prvom pogledu na peticiju, koja je poslana medijima 6. svibnja, vidljivo je da pored sedamdesetak imena "potpisnika" peticije nema potpisa. Diana Rexhepi, èlanica Vijeæa èasti Hrvatskog novinarskog društva, jedna od inicijatora peticije, za naš list tvrdi kako su oni koji su na listi vidjeli tekst peticije i pristali ga podržati, a uradili su to telefonom, mailom ili pak usmeno. Nadalje, veæina "potpisnika" peticije je iz miljea desno orijentiranih i na takav naèin dokazanih novinara. Stjeèe se dojam da je lista na "potpis" nuðena samo pojedinim novinarima, dakle selektivno.
- Ne, nuðena je svim novinarima koje smo znali ili ne znali, itd. Ima novinara koji nisu pristali biti na toj listi, oni koji su pristali njih smo stavili, recimo kontaktirali smo Beškera, on nije htio biti na listi, kontaktirali smo Manjkasa, on nije dao svoj potpis, a Rora je pak stavio svoj potpis, itd. Peticija je bila javna, a njezin tekst najavljen u novinama - tvrdi Diana Rexhepi.
Ipak ste imali neki svoj obrazac ljudi?
- Ne, ne. Zvala sam u Vjesnik, ponudila Andrei Latinoviæ, itd. Tebi nisam, u redu, ali ponudila sam Laušiæu, Paviæu, itd., Klauškom nisam jer s njim nemam možda ni dobar dan. Ali nisam to radila samo ja, radi se o tome da je to bio tim. Meðutim, nema nikakve selekcije jer se radi o opæim naèelima. U ovom trenutku ne zanima me koje je netko politièke opcije, ovdje se radilo o naèelu i to taj tekst pokazuje.

Marušiæ: ništa nisam potpisala

Nekolicina ljudi, saznali smo juèer, je bez svog pristanka i znanja stavljena na listu "potpisnika" peticije. O tome su i obavijestili HND. Na tu konstataciju Diana Rexhepi uzvraæa protupitanjem:
- O kome je rijeè?
"Rexhepi:Barem o tri osobe.
- Reci, molim te, imena i prezimena.
Nataša Škarièiæ, Antonela Marušiæ…
- Njima je apsolutno ponuðen taj tekst. Antonela je rekla da iako ne voli te likove podržava naèela. Što se tièe Nataše Škarièiæ, na upit hoæe li ovo potpisati dvaput mi je rekla da je stavim. E, sad juèer i prekjuèer ona je nazvala i rekla da su tu njoj sporna imena potpisnika peticije. Naravno, smatram da se oni imaju pravo predomisliti.
Novinarka Antonela Marušiæ o svemu tome ima svoje stajalište:
- Tekst mi je bio ponuðen, proèitala sam ga i odmah izrazila sumnju u iznesene tvrdnje, nakon toga sam oèekivala da æe se kolegica Rexhepi vratiti i ponuditi mi peticiju na potpis, što ona ipak nije uèinila. Dakle, ništa nisam potpisala!
Škarièiæ i Marušiæ nisu jedine bez svog znanja stavljene na peticiju. Kako se to moglo dogoditi - iako to ona negira - èlanu Vijeæa èasti Hrvatskog novinarskog društva?

   

Nataša Škarièiæ: Cehovsko raslojavanje

O tome kako se bez svoga znanja i dopuštenja našla na listi peticije Nataša Škarièiæ, novinarka Slobodne Dalmacije, veli: "Ne bih previše gubila vrijeme na objašnjavanje kako sam se našla na tom popisu, jer je oèito da se radi o nesporazumu, i to privatne naravi koji nije za javnu prezentaciju. Peticiju sam prvi put vidjela skupa s mojim imenom u nedjelju, a ne bih je podržala uglavnom zato što pod naslovom "Inicijativa za depolitizaciju" okuplja ideološki monolitno novinarsko društvo.
Koliko mi je poznato, nijedan od takozvanih novinara "ljevièara" nije ni pozvan da se pridruži inicijativi koja bi, kao, trebala pridonijeti tome da se cehovski ne raslojavamo na ustaše i partizane, barem kada su u pitanju tako delikatne situacije kao što su haaške optužnice za novinare. Cilj možda ima smisla, ali je sredstvo izvan domašaja kritike."

Povratak

AKTUALNO