hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HND O SLUÈAJU OPTUŽNICA ZA NEPOŠTIVANJE HAAŠKOGA SUDA

24.06.2005.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je sukladno odlukama Izvršnog i Središnjeg odbora da æe za novinare i medijske suradnike optužene za nepoštivanje Haškog suda, u skladu s Ustavnim zakonom o suradnji s Haškim sudom i naèelom slobode medija, uèiniti sve što je u njegovoj moæi, poduzelo slijedeæe korake:

 1. HND je uspostavio kontakte s predstavnicima Europske (EFJ) i Svjetske novinarske federacije (IFJ), te tribunala Haaškog suda (ICTY) u Haagu. Neformalno, razgovarali smo i sa šefom Ureda tribunala u Zagrebu, koji se nije mogao i službeno sastati s predstavnicima HND-a, jer mu pravila Suda prijeèe službene kontakte sa strankama koje nisu u sporu.

 2. Nakon formalnih i neformalnih konzultacija na meðunarodnoj razini, od HND-a je zatraženo i pismeno službeno oèitovanje o cijelom sluèaju, što je HND i uèinio. U službenim dopisima glavnom tajniku EFJ i IFJ Aidanu Whiteu i glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte, HND se sukladno odlukama najviših tijela Društva, držao naèela vladavine nacionalnog i meðunarodnog prava i naèela slobode novinstva i novinarstva u Hrvatskoj i ostalim europskim državama. HND je upozorio da prema hrvatskom zakonodavstvu, te praksi hrvatskih sudova, a onda osobito Meðunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu, novinar, odnosno, medij ima pravo bez pravnih posljedica objaviti i tajne dokumente, ukoliko je njihov sadržaj u interesu javnog dobra. Novinari, odnosno, mediji, ipak, ne smiju otkriti identitet zaštiæenih svjedoka, jer se prema tumaèenju struènjaka za meðunarodno i medijsko pravo, time ugrožava njihova sigurnost i obeshrabruju svi oni koji su spremni tajno svjedoèiti u najtežim sluèajevima ratnih zloèina, zloèina protiv civilnog stanovništva, organiziranog kriminala i pedofilije.

 3. HND je od Haaškog suda zatražio da u odmjeravanju odgovornosti optuženika kao olakotnu okolnost u obzir uzme èinjenicu da su prije njih veæ drugi otkrili identitet zaštiæenih haaških svjedoka.

 4. HND je od Haaškog suda zatražio da u okviru zakona u obzir uzme i dostignutu razinu slobode medija u Hrvatskoj, te da se poštujuæi ta dva naèela, zadovolji isprikom osuðenika, kao što je to veæ ranije uèinio u sluèaju ubijena crnogorskog novinara Dušana Jovanoviæa. HND upozorava da se ono ne može isprièati umjesto samih optuženika.

 5. IO HND odbija sve politikantske i ine pritiske koji nanose štetu nastojanjima HND da pomogne optuženima. HND æe nakon što dobije službena oèitovanja EFJ, IFJ i ICTY, o svemu obavijestiti javnost.

Za HND
Dragutin Luèiæ Luce, predsjednik

 


 

Povratak

AKTUALNO