hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

MOÆNI OGLAŠIVAÈI UCJENJUJU HTV I PRITIŠÆU NOVINARE

14.07.2005.

piše Saša JADRIJEVIÆ TOMAS

Sudeæi prema tvrdnjama dijela urednika i novinara HTV-a, ta kuæa se nalazi pod nikad veæim udarom kompanija koje se reklamiraju na televiziji, a koje navodno èak direktno ucjenjuju vodstvo HRT-a. Naime, spomenutim ucjenama traže da se o njima negativno ne govori jer æe u protivnom prekinuti svoje reklamiranje na televiziji, a neke od njih æe razvrgnuti godišnje multimilijunske ugovore s Televizijom. HTV-ovci su nam naveli desetak domaæih i meðunarodnih tvrtki koje su izravno prijetile novinarima, urednicima da æe ih èak svojim vezama i smijeniti jer, eto, plaæaju silni novac televiziji, a oni "grizu ruku koja ih hrani".

Prijetnja otkazom

Kako saznajemo, najteže je novinarima i urednicima emisija Latinica i Otvoreno, a o èemu govore i urednici tih emisija. Hloverka Novak-Srziæ nam ne želi, kako kaže, još otkriti imena poznatih biznismena i tvrtki koje stišæu HTV, ali odgovorno tvrdi da je taj pritisak sve veæi i da æe progovorit ako se nešto ne promijeni, jer se marketing mora jasno odijeliti od novinarstva. No, Denis Latin otvoreno govori da su Latinicu pritiskale razne tvrtke, apostrofirajuæi posebno Inu, inaèe znaèajnog partnera HTV-a. Latin govori da su pritisci Ine kulminirali kada bi u njegovu emisiju došla zviždaèica Vesna Balenoviæ. I drugi HTV-ovci su nam potvrdili da su imali problema s Inom, a jedan novinar nam je rekao da mu je djelatnica Ine prijetila otkazom jer nije bila zadovoljna njegovim radom.
"Zamislite, ona radi u Ini, a meni prijeti laganim otkazom u drugoj tvrtki - HTV-u. Vratimo se na poèetak prièe. Naime, htio sam da mi netko iz Ine komentira Vesnu Balenoviæ. Predsjednika Uprave Dragièeviæa nisam uspio dobiti u prilog, nego mi je djelatnica Ine, kad se kamera ugasila, poèela prijetiti. Rekla je da æe me prijaviti na HTV i da 'što ja mislim jer je Ina sponzor HTV-a'. Pitala me i zašto ja uopæe tu prièu oko Balenoviæke spominjem? Zaprijetila mi je laganim otkazom. I doista sam imao užasnih problema zbog toga. Koliko sam èuo, Ina je zatim zaprijetila ukidanjem nekih sponzorstava HTV-u i znam da su tih dana ravnatelj Galiæ i ravnateljica Nemèiæ bili na sastanku u Ini. To je doista jedna nevjerojatna prièa", kaže nam novinar koji - za sada - želi ostati neimenovan. On zakljuèuje: "Sve je bilo u stilu ’momak, nemoj se zajebavat, jer to su malo veæe igre’."

U stavu mirno pred Dragièeviæem?

Sama Vesna Balenoviæ nam govori kako zna da je bilo golemih problema na HTV-u zbog njezinih gostovanja.
"Latin se unatoè kojekakvim prijetnjama nije dao slomiti i emisija je išla, a bilo je problema i u ostalim emisijama. Hloverka Novak-Srziæ je imala problema s Inom takoðer kada sam ja bila gost. A zamislite, Marija Nemèiæ i Mirko Galiæ su morali stati u stavu mirno pred Dragièeviæem koji ih je pozivao na red. Zamislite, što si on dopušta?", kaže ona uputivši nas na još jedno i te kako poznato ime HTV-a koje je doista dijelom potvrdilo Balenoviækine tvrdnje, ali nije htio izlaziti imenom i prezimenom.
"Dragièeviæ, direktor Ine, prijetio je ugovorom vezanim za marketing ako se bude negativno govorilo o Ini. Kad je HTV koristio Balenoviæku u jednoj emisiji, onda su urednici emisije dobili poruku da nije zgodno da je više zovemo jer Ina prijeti da neæe potpisati ugovor s HTV-om. To je opæepoznata stvar i o tome se govori na kolegijima HTV-a", kaže nam jedno od vodeæih urednièkih lica na HTV-u. Štoviše taj HTV-ovac nas je uputio dalje na Branku Šeparoviæ, ustvrdivši da je i ona imala ozbiljnih problema, ali s drugom kompanijom.

Što kažu prozvani?

"Ako ja dobijem podatak od Svjetske zdravstvene organizacije da coca-cola ima štetne sastojke, onda ja to kao novinar imam pravo objaviti. Sasvim sigurno da su iza toga priloga pritiskali i mene i moju kuæu, a to se radi na razlièite naèine i bez pisanog traga. Mene su nazvali iz Coca-Cole i upitali znam li ja koliki oni novac ulažu u propagandu na HRT-u", potvrdila je Šeparoviæka.
"Jedina prilika kada smo razgovarali s Brankom Šeparoviæ telefonom bila je povodom tzv. Belgijske krize kada je bila privremeno obustavljena prodaja coca-cole u Belgiji zbog neugodna mirisa sredstva na limenkama. Kako je istodobno u toj zemlji bila i kriza u vezi s dioksinom u hrani za tovljene životinje, a jedan od sastojaka coca-cole je ugljièni dioksid, potrošaèi elektronièkih medija u Hrvatskoj su brkali dioksin s dioksidom i to je stvaralo zabunu i èinilo nam štetu. Upozorili smo Branku Šeparoviæ na to, naravno, biranim rijeèima jer poštujemo i nju i sebe. Nitko nije spominjao reklame jer se to nje kao novinarke i ne tièe", odgovara nam Majda Tafra-Vlahoviæ, direktorica komunikacija Coca-Cole, dok u Ini na naš upit navode:
"Što se tièe priloga o Ini, u emisiji Latinica, i tobožnjim prijetnjama dužnosnika Ine, valja ponoviti naš stav. Smatramo profesionalno korektnim i ispravnim da se u emisiju u kojoj se govori o našoj tvrtki, i usput blati njezin ugled i ugled pojedinaca iz nje, mora pozvati i netko iz te tvrtke. Nije li temeljno pravilo novinarske profesije da se èuje i druga strana? Ili, možda za neke nije!? Zato smo bezbroj puta naglašavali to. Nažalost, praksa slušanja i gledanja samo jedne strane u nekih je novinara postala pravilo. Ina je svojedobno na takvo neetièko ponašanje upozoravala i Hrvatsko novinarsko društvo. Dakako, nemoguæe je da Ina može sprijeèiti ili da želi sprijeèiti neèiji dolazak na HRT, kada ni sama nije upoznata s time tko æe sudjelovati u emisiji i s njezinim pobližim sadržajem. Ni u kojem sluèaju Ina se ne želi miješati u ureðivaèku politiku HRT-a", kažu u Ini, dok nam u Latinici napominju da su se svim silama trudili dovesti Dragièeviæa da komentira tvrdnje Vesne Balenoviæ, ali na kraju su poslali glasnogovornicu koja je, kako kažu, redala samo isprazne floskule.

HND æe se usprotiviti

U Ini nam još kažu da je pomalo uvredljivo spomenuti da su u Inu pozvani dužnosnici HRT-a radi "pozivanja na red", kako stoji u našem upitu. Odlazak dužnosnika HRT-a u Inu objašnjavaju:
"INA i HRT pripremaju ugovor o poslovnoj suradnji te su takvi sastanci prijeko potrebni i u funkciji su unaprjeðenja poslovne suradnje od obostrane koristi", kažu u Ini, dodajuæi da im nije poznato o kojim se sve prilozima HRT-a o Ini radi, a zbog kojih je vršen tobožnji pritisak.
Èelni èovjek Hrvatskoga novinarskog društva je ostao iznenaðen vijestima s HTV-a, ali kaže da se takvo što kad-tad moralo i oèekivati jer sliène probleme imaju i zapadne demokracije.
"Ja još nisam èuo za tako direktan utjecaj na novinare i urednike, ali ako je to istina, kao što smo se usprotivili utjecaju politike na HTV, tako se protivimo i ovim novim sluèajevima pritiska ekonomskih lobija na javnu televiziju. Takve pojave su jako èeste u Europi, a i mi smo na zadnjoj skupštini upozorili da se pritisak s politike maknuo na velike korporacije", kaže Luèiæ, istièuæi da se javna televizija mora othrvati bilo kavom vanjskom pokušaju ureðivanja njezina programa.

TAKO TO RADE VELIKI

Mali znak pažnje

I vašem je novinaru pod èudnim okolnostima ponuðen vrijedan dar. Naime, meðu kompanijama koje su prozvane radi utjecaja na televiziju našla se i kozmetièka tvrtka Belupo, ali kako nisam saznao imena osoba koje su navodno iz Belupa zvale u Latinicu, odustao sam od negativnog spominjanja te tvrtke u našem napisu.
To smo priopæili glasnogovornici Belupa Snježani Foschio-Bartol, a ona me upitala za moju adresu jer mi nešto želi poslati. Kad sam upitao o èemu se radi, dama mi je umiljato i ljubazno odgovorila da je to njezina stvar i iznenaðenje. Inzistirao sam na odgovoru pa mi je konaèno morala odgovoriti da imaju liniju muške kozmetike koju mi žele poslati.
Zamolio sam da mi ne šalju ništa. Nakon svega ostaje pitanje rješava li Belupo slanjem paketa svoje probleme s drugim novinarima.

RAZGOVOR RAVNATELJ HRT-a MIRKO GALIÆ:

Nas nitko ne može kupiti

Vaši urednici i novinari spominju da ih velike kompanije, koje se reklamiraju na HTV-u, pritišæu i prijete da o njima ne smiju negativno govoriti?
- Ja nisam èuo za te pritiske. Ako je toga bilo, taj koji ima te podatke neka mi doðe. Mi smo s Inom imali nekoliko razgovora u zadnjih nekoliko godina, ali smo uvijek luèili što je marketinška i poslovna suradnja od onoga što je posao javne televizije.
Nisu vas zvali u Inu zbog priloga i emisija koje su ih spominjale u negativnom kontekstu?
- Ne, ja sam išao na razgovore o poslovnoj suradnji. U sklopu toga Ina je postavljala pitanja u vezi s gostovanjem Vesne Balenoviæ i tako. Ina je bila osjetljiva na pojavu gðe Balenoviæ jer je postojao spor izmeðu Ine, predsjednika Uprave gosp. Dragièeviæa i spomenute gospoðe. Gledajte, ne možete na jednu stranu staviti Vesnu Balenoviæ, a na drugu stranu staviti Inu kao najveæu hrvatsku kompaniju. Je li se pokazalo da Vesna Balenoviæ ima argumente? Neki su sudski postupci završili na njezinu štetu. Vesna Balenoviæ nije nekakav poseban specijalist ni za ekonomiju ni za financije. Dakle, ona æe dobiti ono znaèenje koje ima.
Pa vidite da u Ini nisu bili zadovoljni s njezinim gostovanjem?
- Bilo je pitanje je li ona prisutna na televiziji neproporcionalno svom utjecaju i argumentima kojima se koristila…
Kako to Ina to može uopæe propitivati? Prema Ini imate specijalni odnos?
- Nije to specijalni odnos prema Ini. Ni jedan naš poslovni partner, niti Ina koja zasada ne spada u naše najveæe poslovne partnere, ne može biti zaštiæen u našim emisijama od kritike.
Htjeli su biti zaštiæeni?
- Nisu htjeli biti zaštiæeni! Nikad Ina nije tražila od nas da ih poštedimo kritike, niti bih ja na to pristao.
Svojedobno je na razgovorima u Ini s vama bio tadašnji urednik Informativnog programa Kristiæ, a na razgovore je išao i sadašnji glavni informativac Ronèeviæ. Je li nužno da oni idu razgovarati s direktorom jedne privatne kompanije koja se reklamira na HTV-u?
- Govorilo se o suradnji na informativnom nivou. Ina je naša najveæa kompanija, a ono što smo obeæavali i kada sam ja bio i s Kristiæem i s Ronèeviæem je istina u informiranju. Nitko ne može kupiti HRT!
Branka Šeparoviæ je rekla da su je nakon njezine emisije pritiskali iz Coca-Cole, navodno govoreæi da zna li ona koliko oni novca daju HTV-u?
- Coca-Cola je reagirala jedim priopæenjem. Zašto bi to bio pritisak? To je ravnopravni demokratski odgovor. Treba to istražiti ako je bilo neèeg spornog. I Ina je dva puta reagirala svojim priopæenjem, jednom u sluèaju emisije Denisa Latina, a drugi put zbog emisije Hloverke Novak-Srziæ.
Djelatnica Ine, kako nam govori novinar s vaše televizije, prijetila mu je otkazom?
- Ne znam kome su prijetili, meni nitko o tome nije govorio.
HRT-u predlažu da bude kao BBC. Samo pretplata, bez reklama, pa i neæe biti ovih problema?
- BBC ima 21 milijun pretplatnika. Njihov budžet samo za dokumentarni program je veæi od našeg ukupnog budžeta.

   

Povratak

AKTUALNO