hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Jarett od Mraoviæa traži 700.000 dolara odštete!

22.08.2005.

RIJEKA - Gospiæka afera »Mraoviæ« kao da nema kraja - amerièka košarkašica Ilisha Jarett prošlog je tjedna i privatno tužila lièkog tajkuna Josu Mraoviæa tvrdeæi da je nanovo teško oklevetana i traži od okrivljenog 700.000 dolara odštete zbog povrede ugleda i dostojanstva. Posljedice su to poznate afere silovanja, meðutim ovo je nova optužba protiv Mraoviæa za nedavne klevete iznesene u novinama.
Optuženi æe sada osim za silovanje amerièke košarkašice morati odgovarati i za teške optužbe izreèene u tekstu koji je 14. srpnja objavljen u »Hrvatskom listu«. Tužiteljica navodi da je pretrpjela užasnu i nepopravljivu sramotu zbog sljedeæe Mraoviæeve izjave: »Uostalom da sam i htio s Ilishom spavati ne bih je trebao napasti jer se zna da je nju mogao imati tko god je htio. To uopæe nije tajna i to æe vam svatko u Gospiæu potvrditi. Pa nju je mogao imati svatko.«
Dragan Jovaniæ, odvjetnik Ilishe Jarett kaže da je njegova klijentica bila zgrožena takvim primitivnim i užasnim klevetama te da te izjave izlaze izvan kulturnog i civilizacijskog ponašanja pa im nije preostalo ništa drugo nego da na sudu potraže zadovoljštinu. Tužba je podnesena Opæinskom sudu u Gospiæu prošli tjedan, a u njoj se obrazlaže da je tužiteljica pretrpjela strašan šok, jake duševne boli i intenzivan strah za svoju buduænost te da joj je ugrožena karijera. Košarkašica tvrdi da joj je Mraoviæevim užasnim lažima srušeno sve što je mukotrpno godinama stvarala. Zbog toga ne može ni igrati, pa je za ovu godinu, a vjerojatno i dulje, otkazala sve svoje profesionalne košarkaške angažmane u Europi.
Osim Mraoviæa tužen je i izdavaè »Hrvatskog lista«, tvrtka Dogma press d.o.o. iz Zadra. U obrazloženju se kaže da je izdavaè postupio suprotno odredbama Zakona o medijima jer je u javnost plasirao Mraoviæeve izjave bez provjeravanja. Amerièka košarkašica istièe da su posljedice tih kleveta još i teže jer su se proširile i na drugi kontinent. Naime, »Hrvatski list« se distribuira meðu hrvatskom dijasporom u SAD-u te su se te neistine brzo proèule i meðu njenim sugraðanima, pa je neugodnim pitanjima i sumnjièenjima podvrgnuta i njezina obitelj.
Sud æe odluèiti ima li osnove za ogromnu novèanu odštetu. Posebno æe biti zanimljivo èuti kako æe se Mraoviæ braniti i dokazati svoje izjave i teške optužbe. Poznat je po tome da je u stanju svašta izreæi, meðutim, sada bi ga to moglo skupo koštati. I u kaznenom postupku svojim je »dugim jezikom« otežao situaciju i braniteljima kad je istražiteljima tvrdio da nije bio u kontaktu sa žrtvom niti ušao u njenu sobu, a poslije je novinarima na konferenciji koju je sam sazvao rekao da je žrtvu možda samo poljubio. Zanimljivo je da je zbog klevete nedavno Mraoviæ tužio više novina i tražio odštetu u milijunskim iznosima. Ico MIKULIÈIÆ

Povratak

AKTUALNO