hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

UHS: Nepravomoæna presuda Matvejeviæu može se propitivati samo na višem sudu

08.11.2005.

ZAGREB - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ustvrdila je danas da se nepravomoæna presuda kojom je pisac i novinar Predrag Matvejeviæ zbog uvrede i klevete osuðen na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, može propitivati i ocjenjivati jedino pred višim sudom.

Pravilnost i zakonitost sudske odluke može se propitivati i ocjenjivati jedino u postupku povodom pravnog lijeka od strane više sudske instance, stoji u priopæenju UHS-a. U sudaèkoj udruzi stoga smatraju da je pogrešno jednoj nepravomoænoj presudi davati znaèaj kao da je konaèna i kao da je ona stav cjelokupnog sudstva prema jednom obliku kriminaliziranog djelovanja.

Iz UHS-a podsjeæaju da suci odluke donose na temelju Ustava i zakona koje donosi zakonodavna vlast, uglavnom na prijedlog izvršne vlasti. Takoðer istièu da je u najveæem broju europskih država namjerno klevetanje i vrijeðanje predviðeno kao kazneno djelo za koje može biti izreèena i zatvorska kazna.

U UHS-u upozoravaju i da atmosfera tijekom sudskog postupka ne smije izazvati sumnju u pristranost suda zbog pritiska javnosti da donosi popularne odluke.

"Kreatori javnog mijenja to na žalost èesto zaboravljaju, kao što zaboravljaju da zaštita i promocija ustavnog položaja sudstva nije samo dužnost sudova, veæ i drugih segmenata državne vlasti i javnosti uopæe", stoji u priopæenju UHS-a.

Nepravomoænu presudu zagrebaèkog Opæinskog suda, kojom je Matvejeviæ osuðen zbog klevete i uvrede pisca Mile Pešorde u èlanku "Naši talibani", objavljenom u Jutarnjem listu prije èetiri godine, ranije su osudili Hrvatsko novinarsko društvo i Reporteri bez granica, a reagirao je i premijer Ivo Sanader. On je priopæio da se kao premijer ne može i ne želi miješati u odluke sudova, ali da mu je kao èlanu Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog centra PEN kluba neprihvatljivo da se u današnje vrijeme donosi presuda kakva je izreèena Matvejeviæu.

(Hina)

Povratak

AKTUALNO