hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HND prosvjeduje protiv smjenjivanja Tihomira Ladišiæa

09.11.2005.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) prosvjeduje protiv smjenjivanja urednika i voditelja emisije HTV-a «Otvoreno» Tihomira Ladišiæa, uglednog televizijskog novinara i jednog od utemeljitelja Foruma 21, Zbora novinara elekronièkih medija HND-a, koji se godinama zalagao za pretvaranje HTV-a iz državne u javnu televiziju. HND traži da vodstvo HTV-a preispita svoju odluku i omoguæi Tihomiru Ladišiæu da nastavi obavljati svoj urednièki i novinarski posao u emisiji «Otvoreno». Tražimo da se u skladu sa svojim ovlastima o svim okolnostima smjenjivanja Tihomira Ladišiæa izjasni Programsko vijeæe HRT-a.

Naime, HND smatra da je smjena Tihomira Ladišiæa rezultat u posljednje vrijeme sve snažnijih politièkih pritisaka na neovisnost javne televizije, a nikako nije rezultat povrede etièkih ili profesionalnih naèela slobodnog i odgovornog novinarstva. U tom pogledu znakovito je pismo HSP-a upuæeno vodstvu HRT-a, te pritisci, odnosno, izjave saborskog zastupnika i visokog dužnosnika HDZ-a Andrije Hebranga prije i poslije Ladišiæeva smjenjivanja. Ladišiæevo smjenjivanje uslijedilo je nakon emisije «Otvoreno», tijekom koje je na posve legitiman upit «Vjerujete li da su hrvatske postrojbe zajedno s èetnicima granatirale Sarajevo?», 54 posto onih koji su se telefonski javili ustvrdilo kako u to vjeruje. Hoæemo li, pita se HND, na samom poèetku pregovora s EU umjesto emisije «Otvoreno» dobito emisiju «Zatvoreno»?

HND je danas o cijelom sluèaju obavijestilo predsjednika Europske novinarske federacije (EFJ) Arne Koniga, glavnog tajnika EFJ i IFJ Aidana Whitea, povjerenika za ljudska prava IFJ Roberta Shawa, direktoricu IFJ za Europu Renate Schroder i direktora projekata IFJ za jugoistok Europe Olivera Maney Kyrlea.

 

 

U ime Izvršnog odbora HND

                                                                                             

Dragutin Luèiæ Luce, predsjednik

Povratak

AKTUALNO