hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

PRIJETNJA SMRÆU FERALOVU UREDNIKU DRAGI HEDLU

07.12.2005.

Uredniku Feral Tribunea Dragi Hedlu upuæena je prijetnja smræu zbog njegovih tekstova o zlostavljanjima i ubojstvima srpskih civila u Osijeku 1991. godine. U utorak, 6. prosinca, Hedl je u svome poštanskom sanduèiæu našao pismo s porukom, saèinjenom od slova izrezanih iz novina, koja glasi: "Ubiæemo i tebe i tvoga Levara". Adresa na kuverti takoðer je sastavljena od slova izrezanih iz novinskih naslova, a prema poštanskome žigu prijeteæe pismo poslano je 5. prosinca iz Osijeka.
     Redakcija Feral Tribunea, koja je ovu prijeteæu poruku shvatila krajnje ozbiljno, s cijelim je sluèajem upoznala policiju i Državno odvjetništvo, tražeæi zaštitu svojega urednika, te hitnu i energiènu istragu. Ovim putem pozivamo meðunarodne i domaæe novinarske organizacije, nadležne organe vlasti, te institucije i udruge koje brinu o funkcioniranju demokratskog sustava, da se angažiraju u obrani prava novinara na slobodan rad i dignu svoj glas protiv atmosfere straha i linèa koja veæ duže vrijeme, pod patronatom lokalnih politièkih šerifa, vlada u Osijeku.
     Još u srpnju ove godine Drago Hedl je u Feral Tribuneu objavio svjedoèenje Krunoslava Fehira, bivšeg pripadnika tzv. "Branimirove osjeèke bojne", koji je kao neposredni sudionik teretio Branimira Glavaša – nekadašnjeg šefa Sekretarijata za narodnu obranu i današnjeg osjeèkog politièkog moænika – za hapšenja i brutalna muèenja srpskih civila, te izdavanje naredbe za likvidaciju jednoga od njih. Nakon toga zapoèela je neviðena haranga protiv Hedla i drugih novinara koji su o tome pisali, a promptno je otkriven i identitet Krunoslava Fehira (kojega autor prijeteæeg pisma naziva "tvojim Levarom"). Sam Branimir Glavaš u više je navrata javno prijetio "neprijateljski raspoloženim" novinarima, koristeæi se difamacijama i najprizemnijim uvredama.
     U hajku se nedavno ukljuèio i gradonaèelnik Osijeka Anto Ðapiæ, koji je na konferenciji za tisak – držeæi pred sobom Feral i Jutarnji list – optužio novinare da objavljuju "najgore laži" i "potpune izmišljotine" o Branimiru Glavašu, te da pišu "na krajnje antihrvatski naèin". Ðapiæ je tada otkrio imena dvadesetak osoba za koje tvrdi da su svjedoèili u sluèaju Freda Marguša, pritvorenog zbog sumnje da je ubio nekoliko srpskih civila, a Glavašu lojalna Slavonska televizija taj je popis objavila u èak èetiri navrata. Neki od svjedoka nakon tog javnog linèa, uplašeni za vlastite živote, odbili su daljnju suradnju s policijom. Istodobno, nadležni državni organi ni na koji naèin nisu reagirali zbog Ðapiæeva skandaloznog ometanja istrage.
     Kao posljedica takvih politièkih poruka pristiže prijetnja ubojstvom Feralovu uredniku. Krajnji je èas da hrvatske vlasti prekinu sramotnu vladavinu bezakonja i atmosferu politièke histerije što se širi Osijekom, te zaštite ne samo novinare koji nepokolebljivo ustrajavaju na otkrivanju istine, veæ i brojne svjedoke ukljuèene u istragu o zlodjelima iz 1991. godine. U protivnom, legitimirat æe se nasilje i kriminal kao "službeni" oblik politièkog djelovanja. U protivnom, poduprijet æe se oni koji su i prije 14 godina, s krvavim posljedicama, uživali privilegij "odriješenih ruku".

U Splitu, 7. prosinca 2005.
REDAKCIJA FERAL TRIBUNEA


 

Povratak

AKTUALNO