hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Priopæenje HND o prijetnjama novinarima

15.12.2005.

Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuðuje sve prijetnje smræu upuæene novinarima Radija 101 i urednici Zrinki Vrabec Mojzeš te urednicima i suradnicima tv-emisije Latinica. Nakon prijetnji novinaru Feral Tribunea Dragi Hedlu, najnovije prijetnje novinarima i urednicima Radija 101 i HRT, smatramo najozbiljnijim napadom u ovoj godini na slobodu govora i mišljenja. Stoga HND od hrvatske policije traži da zaštiti novinare i omoguæi im da nastave normalno obavljati svoj posao.

HND podsjeæa da se novinari bave javnim poslom te da svaki èitatelj, slušatelj i gledatelj ima pravo o tom poslu suditi na svoj naèin, odnosno da svatko ima pravo i na posvemašnje neslaganje sa stavovima urednika i novinara, ali u uljuðenoj zajednici nitko nema pravo svoj svjetonazor ili svoje poglede nametati nasiljem. Upravo zato, HND poziva na javni dijalog i toleranciju te na stvaranje atmosfere u kojoj se bez straha mogu javno iznositi razlièita pa i posve opreèna mišljenja èak i o tako važnim pitanjima kao što je to, primjerice, uloga prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuðmana u novijoj hrvatskoj povijesti. Sve one koji olako sude o novinarskoj profesiji moramo podsjetiti i na one hrvatske novinare koji su obavljajuæi svoj posao poginuli tijekom Domovinskog rata te na èinjenicu da je samo tijekom prošle godine na razlièitim stranama svijeta poginulo 124 novinara, reportera i snimatelja. Republika Hrvatska danas ne bi zaista smjela biti mjesto gdje se smije novinarima prijetiti smræu.

HND zato naglašava da su sve  prijetnje i napadi na novinare i medije ujedno i prijetnje i napadi na slobodu javne rijeèi zajamèene Ustavom RH i brojnim meðunarodnim konvencijama.

 

Za HND

Dragutin Luèiæ, predsjednik HND

 

Povratak

AKTUALNO