hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Mirjana Rakiæ: Neka Marèinko objavi popis

08.02.2006.

U skladu sa zahtjevom Ravnateljstva HRT-a, Uprava Orfeja juèer je pokrenula pravni postupak utvrðivanja odgovornosti svog izvršnog direktora Tomislava Marèinka zbog njegova intervjua Veèernjem listu u kojem je rekao da posjeduje popis nekadašnjih i sadašnjih hateveovaca koji su bili suradnici KOS-a i SDB-a, te ga namjerava javno objaviti.

U Orfeju šute
Kako doznajemo, postupak æe se okonèati danas, a prije toga svoju bi stranu prièe trebao iznijeti i sam Marèinko. No neslužbeno se govori da zatraženo utvrðivanje odgovornosti vodi prema izvanrednom davanju otkaza Tomislavu Marèinku. Iako smo sve te informacije htjeli provjeriti i kod direktora Orfeja Blage Markote, on se nije odazvao na pozive.

Ipak, juèer se o cijelom ovom sluèaju prvi put oglasila i Mirjana Rakiæ, koju je Marèinko posebno prozvao u svom intervjuu, usput je optuživši da je 2000., kad je postala urednica Informativnog programa HTV-a, "u najkraæem roku provela nemilosrdnu èistku svih novinara kod kojih se nasluæivalo hrvatstvo".

Naime, kako je èelništvo Informativnog programa HTV-a od ravnateljstva kuæe zatražilo hitne i konkretne mjere protiv Marèinka, a ono je sve prebacilo na Upravu Orfeja, zahtijevajuæi od nje ispitivanje Marèinkove odgovornosti, Mirjana Rakiæ izrazila je razoèaranje, prema njezinu mišljenju, tako blagim stavom vrha kuæe u kojoj radi.

Opet povjerenstvo
 HRT je ipak vlasnik Orfeja i zato nisam zadovoljna i ne mogu prihvatiti odluku ravnateljstva HRT-a kojom se traži ispitivanje odgovornosti. Izgleda mi to kao da se osniva neko povjerenstvo koje onda na kraju ništa ne uèini  kazala je Mirjana Rakiæ, dodavši i to kako je krajnje neodgovorno da netko 16 godina drži neki popis i da ga za sve to vrijeme nije predao niti prijavio odgovornim tijelima u državi.

 Nije tu u pitanju samo moje ime nego i cijela kuæa. Užasnuta sam da se sada na ovakav naèin uvodi strah meðu kolege. Jedino što još mogu reæi jest  neka gospodin taj papir objavi. Što ga je držao sve ove godine?!  zakljuèila je M. Rakiæ.           Božena Matijeviæ

 

 

HND prosvjedovao protiv Marèinkovih objeda o HTV-u 
HND daje punu potporu ogranku na HTV-u u osudi objeda T. Marèinka koje je izrekao na raèun M. Rakiæ, ali i drugih (ne)imenovanih bivših i sadašnjih novinara HTV-a. HND se protivi naèinu na koji je Veèernji list vodio intervju s Marèinkom, a koji zapoèinje tvrdnjom da je kolegica Rakiæ izjavila da joj je bio zabranjen ulaz na HTV 1991. zbog toga što je bila èlanica SK i srpske nacionalnosti. Marèinko nièim nije dokazao tvrdnju po kojoj je M. Rakiæ 2000. kao urednica Informativnoga programa provodila “nemilosrdnu èistku svih novinara kod kojih se nasluæivalo hrvatstvo”. IO HND-a naglašava posebnu odgovornost uredništva Veèernjeg lista koje je moralo znati da je intervju voðen u suprotnosti s temeljnim principima profesije. IO HND-a zalaže se za neovisnu ureðivaèku politiku HTV-a, Veèernjaka i svih medija u RH, temeljenu na profesionalnim standardima. 

Novinar Davor Ivankoviæ: Moja pogreška ne mijenja bit razgovora 
"Imala sam apsolutno sve karakteristike da mi se zabrani ulazak na HTV". Koje karakteristike? "Èlanstvo u Partiji, ono što je bilo reèeno šest i pol Srba u Dnevniku" toène su izjave Mirjane Rakiæ iz intervjua u Veèernjaku, a bile su odgovor na pitanje je li zabranu rada 1991. izbjegla jer ju je spasila bolest. U pitanju Tomislavu Marèinku pogrešno sam zakljuèio da je M. Rakiæ rekla kako je i njoj tada zabranjen ulaz. Pogreška jest neugodna, no apsolutno nenamjerna. Greška ne mijenja smisao izjava M. Rakiæ, koja u intervjuu potvrðuje teze o progonu novinara partijaca i Srba na HTV-u 1991. Niti mijenja povod zbog kojega je Marèinko dobio pravo na svoje viðenje. IO HND-a naglašava ovu moju pogrešku kao povod za kvalifikaciju o neprofesionalnosti. Svatko dobronamjeran vidio bi da to ne stoji, pogotovo zato što je prozvanima u intervjuu T. Marèinka Veèernji list višekratno nudio prostor za reakciju te je time, kao i uvijek, bio prema svima jednako otvoren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povratak

AKTUALNO