hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Sa 39.000 kuna mjeseèno, Goran Miliæ najbolje plaæeni novinar HTV-a

13.03.2006.

ZAGREB – Kad je HTV prošle godine predstavljao svoj program, uèinio je to pod motom – »jednostavno najbolji«. Pogledom, pak, na plaæe novinara HTV-a, tom bi se motu moglo dodati i jednostavno – najbolje plaæeni, samo što bi se trebalo dobrano zamisliti zašto i po kojem kriteriju.
    U nizu ugovora, prvu kategoriju HTV-ovih vedeta èini niz od deset imena koji imaju tzv. posebne ugovore. Neki su ih priskrbili svojim uspješnim i marketinški primamljivim projektima, neki najvjerojatnije na raèun godina i minulog staža, a neke je kriterije jednostavno nemoguæe definirati.
   

Plaæe debelo iznad prosjeka

Perjanica ove skupine je Goran Miliæ koji je sa 39.000 kuna mjeseène bušte, za nedjeljni »Dnevnik« i »Brisani prostor«, najbolje plaæeni novinar HTV-a. Inaèe, obiteljske prihode Miliæevih sa 6.100 kuna plaæe pojaèa njegova supruge. Malo iza Miliæa je Denis Latin koji prima 34.000 kuna, a onda dugo nitko jer se svih ostalih osam posebnih ugovora nalazi u rasponu od Hloverke Novak Srziæ sa 17.900 kuna do Joška Martinoviæa i Roberta Ferlina sa po 14.900 kuna. Ostatak ovih, kako je HTV davanjem posebnih ugovora ili dodataka na ugovore procijenio, nezamjenjivih novinara, èine Zoran Šprajc (17.700), Aleksandar Stankoviæ (17.300), Danko Družijaniæ (16.700), Branimir Biliæ (16.600) i Daniela Trboviæ (16.400).
    Obièan izbor niza plaæa, redovito debelo iznad hrvatskog prosjeka, takoðer obiluje zanimljivim podacima o zaradama na javnoj televiziji. Na osnovi toga se može doæi i do zanimljivih zakljuèaka, a svi polaze od pretpostavke kako na HTV-u recesije nema. Za neke od tih plaæa, poput one Danijela Despota, urednika gledane »Shpitze«, koji mjeseèno prima 7.200 kuna, a pogotovo u kontekstu ostalih iznosa, teško je naæi nešto sporno. Sporna je tek èinjenica da je Despotova plaæa, od viðenijih i poznatijih HTV-ovih imena, meðu slabijima, a gotovo da je i zabavno usporediti ju s mjeseènim primanjima nekih kolega.
   
Unosan TV posao

Primjerice, Smiljko Šagolj je za »velièanstvene doprinose« domaæoj medijskoj sceni iz 90-ih godina nagraðen mjeseènom plaæom od 8.200 kuna. Jedan od glavnih zagovornika politièkog pamfleta pod nazivom »inicijativa za javnu televiziju« i osoba koja se konstantno žali na mobbing od strane kolega, Branimir Farkaš, »kažnjen« je mjeseènom plaæom od »svega« 10.600 kuna! Zanimljiva, a da se ne radi o HTV-u kojem mjeseèno keširamo 66 kuna, bila bi i zabavna èinjenica kako se rad Ljiljane Bunjevac Filipoviæ mjeseèno honorira s 11.000 kuna.
    Još jednu zanimljivu kategoriju dobro plaæenih novinara èini niz mlaðih novinara kojima na plaæu nije utjecala èinjenica da nemaju visoku struènu spremu. Tu se nalaze Mislav Bago sa 10.000, Branko Naðvinski s 10.800, Vesna Karuza s 8.000, rekorder Robert Zuber s 11.500 kuna, te sin Bože Sušeca, Saša Sušec sa 6.700 kuna mjeseène plaæe.
    Dnevnice nikomu nisu uraèunate u visinu plaæe, i što na kraju zakljuèiti nego da (televizijsko) novinarstvo možda jest stresan, ali je definitivno i dobro plaæen posao, barem nekima.
    I još jedna napomena – u tehnici i ostalim dijelovima programa, plaæe su bitno niže.

Zvonimir MAMIÆ

Povratak

AKTUALNO