hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Priopæenje HND o prijetnjama smræu novinaru Dragi Hedlu

10.05.2006.

 Hrvatsko novinarsko društvo pridružuje se redakciji Feral Tribunea u osudi prijetnji smræu koje su opetovano upuæene novinaru iz Osijeka Dragi Hedlu.  
 
 Upozoravamo hrvatsku javnost da je pravo, ali i dužnost profesionalnog novinara da javnosti posreduje èinjenice od javnog interesa ma koliko te èinjenice bile neugodne. Drago Hedl je to profesionalno korektno uèinio obavještavajuæi javnost o likvidacijama srpskih civila tijekom rata u Osijeku, ne prejudicirajuæi odluke istražnih tijela i sudbene vlasti, jer to i nije njegov posao.
 
 Hrvatsko novinarsko društvo upozorava da je obavljanje novinarskog posla bez pritisaka i prijetnji uvjet opstanka demokracije i vladavine prava, te ustavom zajamèenog prava javnosti da zna! U ime tih vrijednosti modernog hrvatskog društva i države, pozivamo sve aktere javnog i privatnog života da se klone nasilja. Nezadovoljnike upuæujemo da se obrate medijima, sudovima ili Novinarskom vijeæu èasti.  Od tijela javnih vlasti tražimo da zaštiti kolegu Hedla i omoguæi mu da nesmetano obavlja svoj novinarski posao.

Dragutin Luèiæ, predsjednik HND

Povratak

AKTUALNO