hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Nezamislive ljudske patnje

24.05.2006.

Nizozemski kustos izložbe Bart Schoonus na konferenciji za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu rekao je kako su ove godine teme vezane uz katastrofe - uragan Katrina, potres u Kašmiru i glad.
Potresna fotografija izgladnjele ruke jednogodišnjeg djeèaka Alassa Ousseinija koju drži na ustima svoje majke, snimljena u Nigeru u Kriznom centru za prehranu, dobila je nagradu za najbolju svjetsku novinsku fotografiju prošle godine.

Ta fotografija je jedna od njih 199 koliko ih je od danas izloženo u Nacionalnoj i sveuèilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Izložba World Press Photo 06 u Zagreb stiže iz Splita, a zatim æe prvi put biti pokazana i u Vukovaru.

Nizozemski kustos izložbe Bart Schoonus na konferenciji za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu rekao je kako su ove godine teme vezane uz katastrofe - uragan Katrina, potres u Kašmiru te glad, a te su teme pokazane i u rasporedu zagrebaèke izložbe.

Snažne, potresne fotografije WPP06 govore o nezamislivim ljudskim patnjama. 

Nagraðene su fotografije izabrane izmeðu oko 83 tisuæe prijavljenih koje je snimilo 4500 fotografa iz 122 zemlje.  U ove godine jakoj sekciji portreta pažnju valja obratiti i na sjajne crno-bijele portrete ratnih veterana, nizozemskog autora Matina Roemersa.

16-godišnje balerine koje vježbaju u siromašnim uvjetima u Moldaviji autorice Ase Sjostrom su meðu upeèatljivijim u kategoriji umjetnosti, a u kategoriji sporta upeèatljive su fotografije maratona u Sahari Benita Pajaresa te simpatiène crno-bijele fotografije konjskih kladionica Marka i Jenny Evans s nostalgiènim “štihom”, snimljene u Australiji. 

Povratak

AKTUALNO