hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Slovenski specijalci zauzeli položaje uz granicu s Hrvatskom

14.09.2006.

Slovenski specijalci su oko 14.30 sati ponovno zauzeli položaje uz granicu s Hrvatskom u Hotizi! Pedeset pripadnika specijalne jedinice Policijske uprave Murska Sobota postavilo se uz granicu, a navodno je blokirana i cesta koja vodi prema zaseoku Murišèu, u kojem živi nekoliko slovenskih obitelji.

Reportaža o cesti
Upravo se oko te ceste na hrvatskom teritoriju, koju, dok èekaju raspetljavanje sluèaja oko nasipa na Muri, saniraju hrvatski graðevinci, posljednjih dana podigla prašina. Juèer u 10.15 mješovita hrvatska i slovenska ophodnja pograniène policije nabasala je na troèlanu novinarsku ekipu maðarske nacionalne manjine RTV Slovenije, koja je navodno snimala reportažu o toj cesti. Novinarka i dva tehnièara privedeni su na informativni razgovor.

Kad su naèuli što se dogodilo kolegama, za njima su krenuli i novinari nekoliko slovenskih TV i novinskih kuæa, koji su se u Sv. Martin uputili na snimanje priloga o mješovitoj hrvatsko-slovenskoj pograniènoj ophodnji. Na pošljunèanoj cesti prema Murišèu policija je zaustavila i njih i privela ih na razgovor u Èakovec. Bez podnošenja prekršajnih prijava oko 14 sati ispraæeni su u Sloveniju preko meðudržavnoga graniènoga prijelaza Mursko Središæe.

Uredno se prijavili
Upozorili smo ih da su nezakonito prešli granicu kazao je glasnogovornik PU meðimurske Krunoslav Gosariæ. Granicu smo prešli preko prijelaza Sv. Martin Hotiza i uredno se prijavili našoj i vašoj policiji. Imamo i dozvolu hrvatskog MUP-a kazao je Marjan Mauèec iz POP TV-a.

Prosvjed Slovenaca
Nakon privoðenja slovenskih novinara, slovensko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je prosvjed hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova, te najavilo da æe o tome obavijestiti i Europsku komisiju, ocjenjujuæi da je rijeè o "jednostranom postupku hrvatskih vlasti" u suprotnosti s temeljnim ustavnim dokumentima dviju država, te u suprotnosti s ranijim dogovorima dviju vlada.

"Hrvatski postupci bili su nezakoniti i neopravdani, a svakako su u suprotnosti s europskim standardima i kriterijima dobrosusjedske suradnje na koju se Hrvatska obvezala kao kandidatkinja za èlanstvo u Europskoj uniji", priopæeno je u Ljubljani.

Slovensko ministarstvo piše da u Mirišèu žive slovenski državljani, koji su u svakom pogledu povezani sa slovenskim upravnim tijelima i infrastrukturom.

"Hrvatska policija pogrešno je tretirala granicu katastarske opæine kao državnu granicu, koja još nije sporazumno i konaèno odreðena", navodi slovenski MVP.

Rupel dao prve informacije
Prve informacije o tome da je u srijedu došlo do nekog incidenta dao je ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je iznenada napustio sjednicu vanjskopolitièkog odbora slovenskog parlamenta, rekavši da se "u Hotizi dogodila nesreæa" i da mora na hitan sastanak s premijerom Janezom Janšom, ali je odbio dati pojedinosti o tome što se dogodilo.

Tijekom sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku predsjednik tog odbora Jožef Jerovšek rekao je da je hrvatska pogranièna policija uhitila kod Hotize i Svetog Martina na Muri troèlanu ekipu RTV Slovenija.

"To je vrlo ozbiljan incident", rekao je Jerovšek, inaèe zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše.

Oporba napustila sjednicu
Veæi broj oporbenih zastupnika napustio je u srijedu sjednicu vanjskopolitièkog odbora slovenskog parlamenta na kojemu se raspravljalo o odnosima Slovenije i Hrvatske te o najnovijem incidentu s uhiæenjem slovenskih novinara kod Svetog Martina na Muri.

Zastupnik oporbenih liberalnih demokrata (LDS) Jožef Školè izjavio je novinarima da su oporbenjaci napustili sjednicu jer se nisu suglasili s tim da ona veæim dijelom bude zatvorena na èemu su inzistirali ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i ministar okoliša Janez Podobnik te zastupnici vladajuæe koalicije desnog centra.

Školè je rekao da je njegova stranka sjednicu odbora tražila još prošlog tjedna jer se protivi naèinu na koji se o graniènim pitanjima dogovaraju Janšina i Sanaderova vlada. I incidenti na granici, dodao je Školè, dokazuju da se Janša i Sanader dogovaraju "s figom u džepu", rekao je.

Školè je potvrdio da je na sjednici bilo rijeèi i o incidentu u vezi s uhiæenim slovenskim novinarima i o navodnom slanju pojaèanih snaga slovenske policije u to podruèje, ali nije želio iznositi detalje.

Zastupnica Slovenske nacionalne stranke (SNS) Barbara Žgajner Tavš koja je takoðer napustila sjednicu rekla je da slovenska diplomacija na hrvatske izazove na granici i incidente, pa i na današnji, odgovara samo diplomatskim notama te je pozvala na odluènije mjere. Meðu ostalim, rekla je novinarima, Slovenija bi Hrvatskoj trebala uskratiti "bezuvjetnu potporu" koju je Hrvatskoj do sada Janšina vlada pružala na putu ukljuèivanja Hrvatske u EU.

Povratak

AKTUALNO