hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Veèernjakov novinar u haaškom zatvoru

28.09.2006.

U subotu je Veèernji list objavio tekst i slike od javnosti strogo èuvane UN-ove pritvorske jedinice Scheveningen pod naslovom “Veèernjak u æeliji Ante Gotovine”. Opisan je ambijent u kojem žive pritvorenici meðu kojima je posebice za hrvatske medije intrigantan život Ante Gotovine. U integralnom tekstu koji je uzbunio Haaški sud nigdje nije spomenut podatak da je novinar Veèernjeg lista boravio u pritvoru Scheveningen.

Dapaèe, naveli smo odgovor tajništva Suda u kojem – na naš upit zašto ne možemo uæi – kažu “kako ni jednom novinaru nije dopušten ulazak u pritvor zbog zaštite dostojanstva pritvorenika i integriteta pravosudnog sustava”. Dakle, novinar Veèernjeg lista boravio je u Haagu. Obišao je dostupne prostore za koje je tajništvo Suda dalo dopuštenje.

Razgovarali smo i s Timotyjem McFadenom, srdaènim Ircem, zapovjednikom pritvorske jedinice. Govorio je o detaljima s kojima se u pritvoru suoèavaju optuženici, režimu koji moraju poštovati. Smatrajuæi da je prièa bez posjeta pritvoru necjelovita, zatražili smo od tajništva Suda posjet tom prostoru. Stigao je odgovor kako to nije moguæe, ali je moguæe dobiti fotografije i odgovore na naše upite. Nakon nekoliko dana dobili smo odgovore na pitanja, s tim da su pitanja o životu generala Gotovine preskoèena uz napomenu da o tome ne mogu govoriti.

Tajništvo suda obvezalo se da æe fotografije Veèernjaku ustupiti èim budu gotove, što je sa zakašnjenjem od 15-ak dana i uèinjeno. Vodeæi se novinarskim instinktom, koji zlobna konkurencija oèito nema, prvi smo objavili ustupljene slike koje je pratila – sudeæi iz priopæenja koje nam je Haaški sud poslao – dvojbena urednièka oprema.

Jedina pogreška je u potpisu pod sliku autora: umjesto teksta “Veèernjakov novinar pred Haaškom sudnicom” nespretno je potpisano “Veèernjakov novinar posjetio haaški zatvor”. I to je jedina pogreška u nesumnjivoj ekskluzivi Veèernjeg lista, što god tko o tome mislio.

Povratak

AKTUALNO