hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

U Hrvatskoj manje medijskih sloboda nego u BiH i Srbiji

25.10.2006.

Mediji su prošle godine najnesputanije djelovali u Finskoj, Islandu, Irskoj i Nizozemskoj koje dijele prvo mjesto u godišnjem izvješæu za 2006. o slobodi medija u svijetu što ga u utorak objavljuju Reporteri bez granica, a Hrvatska je svrstana na 53. mjesto uz Bocvanu, Tongu i Sjedinjene Države.
Obavljanje svoga posla životom su platila 63 novinara i pet njihovih pomoænika u 2005. godini, najsmrtonosnijoj za medijsku profesiju nakon 1995., u kojoj su alžirski fundamentalisti ubijali sve one koji ih nisu podržavali, pišu Reporteri bez granica (RSF).
Svrstana kao 53. na ljestvici, Hrvatska bilježi pomak za tri mjesta u odnosu na izvješæe za 2005., kada je bila 56., odnosno za jednu stepenicu u odnosu na 2004. (54. mjesto).
»Ozbiljne prijetnje slobodi medija ne popuštaju na Balkanu i ostatku istoène Europe, a zakoni u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj (koje æe se pridružiti EU-u 2007.) ispod su europskih standarda«, piše RSF.
Bugarska je na 35., a Rumunjska na 58. mjestu dok su s prostora bivše Jugoslavije od Hrvatske bolje pozicionirane sve ostale zemlje: Slovenija na 10., Bosna i Hercegovina na 19., a Makedonija, te Srbija i Crna Gora na 45.

Velik pad SAD-a

Na dnu medijskih sloboda je Sjeverna Koreja na posljednjem 168. mjestu na ljestvici, ispred Turkmenistana (167.) i Eritreje (166.). Prethode im Kuba, Mianmar (bivša Burma), Kina, Iran, Saudijska Arabija, Etiopija (160.) ispred Nepala, Uzbekistana, Pakistana.
RSF upozorava da stanje nije ružièasto ni u zemljama zapadne demokracije pa ovogodišnje 53. mjesto koje dijeli s Hrvatskom za SAD znaèi pad medijskih sloboda za devet stepenica u odnosu na lani i velik pad u odnosu na 17. mjesto iz prvog indeksa RSF-a za 2002.
Pod izlikom rata protiv terorizma i jaèanja nacionalne sigurnosti u SAD-u se guše slobode medija i u sluèajevima koji s tim ratom nemaju nikakve veze, piše RSF i govori o amerièkom novinaru freelanceru Joshu Wolfi koji je završio u zatvoru jer je odbio predati videosnimak silovitih antikapitalistièkih prosvjeda održanih u San Franciscu.
Golem pad doživjela je Danska koja je s prvog pala na 19. mjesto nakon što su novine objavile karikature islamskog proroka Muhameda i u muslimanskom svijetu potaknule nasilne prosvjede. Japan je pao za 14 mjesta (zauzeo 51.) zbog rastuæeg nacionalizma.

Praksa otimanja ne jenjava

Prvih 15 zemalja na ljestvici su èlanice EU-a osim Norveške (6.) i Švicarske (8. mjesto), ali meðu 25 èlanica EU-a zamjetne su razlike i Poljska je svrstana najniže (58.) zbog izricanja zatvorskih i novèanih kazni za vrijeðanje osobnog digniteta ili vjerskih osjeæaja. Represivne metode protiv medija nastavljene su u zemalja proizišlima iz bivšeg sovjetskog bloka, a stanje u Rusiji (147.), poglavito nakon ubojstva novinarke Ane Politkovskaje te Bjelorusiji (151.) se ne poboljšava.
U Iraku »nažalost, praksa otimanja novinara ne pokazuje znakove jenjavanja i svaki tjedan donosi nove otmice«, piše RSF i donosi popis neprijatelja slobode medija na kojem visoko mjesto zauzima iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe ili nepalski kralj Gyandendra.

Povratak

AKTUALNO