hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Antunoviæ: Medijske slobode ugroženije nego prije deset godina

22.11.2006.

Predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Željka Antunoviæ ocijenila je danas, na dan 10 obljetnice masovnog prosvjeda zbog oduzimanja koncesije zagrebaèkom Radiju 101, da su medijske slobode u Hrvatskoj danas više ogranièene pritiscima moænih oglašivaèa i nelojalnom

konkurencijom na medijskom tržištu nego prije deset godina.

Podsjetivši na 10. obljetnicu masovnih prosvjeda za Radio 101 na središnjem zagrebaèkom trgu, Željka Antunoviæ navodi da tada nije obranjen samo Radio 101 veæ i prostor slobodnog i kritiènog javnog govora, demokratskog razvoja te slobode medija i novinarske profesije.

Predsjednica saborskog Odbora smatra da je obilježavanje te obljetnice najbolji trenutak da se javno progovori o stanju medija u Hrvatskoj te o demokratskom, politièkom i vlasnièkom okruženju u kojem djeluju.

"Medijske slobode danas su više nego pred deset godina ogranièene (možda i ugrožene?) pritiscima moænih oglašivaèa i nelojalnom konkurencijom na medijskom tržištu, koja proizlazi iz nepoštivanja zakonskih odredbi o transparentnosti vlasništva", smatra Željka Antunoviæ.

Po njenom mišljenju, posebnu pozornost zaslužuju Hina, Vjesnik i HRT, kao mediji u državnom, odnosno javnom vlasništvu.

"U njihovom sluèaju možemo govoriti o retrogradnim procesima i rastu politièkih pritisaka kako na demokratske tako i na profesionalne slobode novinara", kaže Antunoviæ.

Po njezinim rijeèima, Hina funkcionira u uvjetima potpuno narušenih upravljaèkih struktura, što se sve više odražava na opadanje razine profesionalnosti u obavljanju posla. Vjesnik je, kaže, pod potpunim utjecajem vladajuæe politike i "bez pretjerivanja se može reæi da se pretvorio u glasilo jedne stranke".

"HRT je izložen svim oblicima politièkih pritisaka dok se energija troši na obranu profesionalnih sloboda i neovisnosti u drugi plan padaju napori za jaèanje funkcije javnog medija", kaže Antunoviæ.

Ona smatra da za takvo stanje prvenstvenu odgovornost snosi državna politika, resorno ministarstvo i Vlada, što, po njezinim rijeèima, na nedvosmislen naèin potvrðuje i zadnje izvješæe Europske komisije te nisko rangiranje Hrvatske od strane Reportera bez granica.

Predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Željka Antunoviæ na kraju kaže da priopæenje upuæuje kao javni apel kako bi svi razmislili o važnosti slobodnih i demokratskih medija na ukupni razvoj zemlje.

"Uèinili smo to pred 10 godina, uèinimo to i danas", zakljuèuje Antunoviæ.

Povratak

AKTUALNO